Дани Каназирева призова за спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

20:15, 24 ное 19 / Политика 25 2009 Topnovini
1

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще настоява за създаване на комисия с участие на областната управа, ВиК ЕООД и община Пловдив за предприемане на конкретни действия за спешно решаване на проблема с изтичането на питейната  вода в „Столипиново“. 

„Първо трябва да се изготви експертно заключение дали жилищните блокове в „Столипиново“  са годни за обитаване, тъй като от години основите им плуват във вода. Да се направи ревизия на съществуваща ВиК мрежа и да се изготви програма с ясни действия и разписани срокове“,  посочи Каназирева пред Нова телевизия. 

Според областния управител темата с огромните загуби на водата е изключително важна. „Проблемът се дължи на години бездействие и е прехвърлян от един мандат на следващия. Няма смисъл да крием, че ценните ресурси се пилеят, и е крайно време за решение, още повече като виждаме какво се случва в други градове, които вече са на режим на водата“, категорична е  Дани Каназирева. 

Бивш екоминистър: Водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление

Областният управител цитира годишния отчет на ВиК ЕООД Пловдив за 2018 г., според който загубите на вода в Пловдивска област са 60,37%. Обезпокояващо е, че те имат пряко отношение към цената и качеството на ВиК услугите и обслужването на населението и бизнеса.

За кв. „Столипиново“ дружеството не разполага с конкретни данни, но е сигурно, че загубите там са над средния процент за областта.

Причините за изтичането на питейната вода в Пловдив и областта са следствие предимно на амортизираната ВиК мрежа, неточност на измерване, незаконно потребление и нефактурирани количества. 

За изтичането на водата в „Столипиново“ има още една сериозна причина -  много водопроводни отклонения са изградени незаконно от ромското население. Голяма част от тръбите минават директно през къщите им, което е напълно незаконосъобразно, тъй като по закон канализация и водопровод се изграждат в публична общинска собственост и ясни отстояния от сградите. Много от постройките са изградени направо на улицата и няма достъп за автомобили със специален режим, нито за контрол.

По закон водоснабдителната мрежа на населените места е публична общинска собственост. При теч или авария на водопроводното и канализационното отклонение на блока или във водомерния възел, задължението за ремонт е на ВиК оператора. В случай на аварии в общите сградни ВиК инсталации ремонтът се поема от етажната собственост. 

„Голяма част от жилищата в блоковете с постоянни течове на вода са общински и е логично община Пловдив да бъде инициатор на програма за решаване на проблема. Новата градска управа трябва да намери правилното основание и предприеме конкретни  действия, тъй като проблемът има социален, екологичен и здравен характер“, подчерта Каназирева. 

Кметът на Перник иска РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Според областния управител нито една институция не може сама да се справи, затова е необходимо да се обединят усилията на всички компетентни институции. 

„Най-после трябва да спре изтичането на питейна вода. ВиК има достатъчно средства и следва целево да инвестира в района, а също така да спре безотчетното прахосване на водата в „Столипоново“. Пример за това е ЕВН. Когато тази компания стана частна, инвестира в района, извади навън електромерите и в голяма степен спря кражбите на ток. Същото трябва да направи и ВиК с помощта и на Общината като собственик на активите и единствена, която може да започне да прилага градоустройствените норми“, коментира Дани Каназирева.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани