„Галъп“: Продължава да е по-ниска активността в София, Пловдив, Варна и Благоевград

17:57, 03 ное 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1054 Topnovini
1

Публикувана 10:33, Обновена 17:57

 

Продължава да е по-слаба избирателната активност в София, Пловдив, Варна и Благоевград в сравнение с първия тур на местните избори преди седмица, показват данните от екзит пол на „Галъп интернешънъл“ към 17 часа.

Към този час на втория тур от местния вот в Столична община до урните отишли 31,8% от избирателите, като те се доближават до процента от 27 октомври - 32,8.

В Пловдив активността също е 22,3%, доста по-ниска от тази преди седмица - 32,2.

Подобно е положението във Варна, където до урните към 17 ч. са отишли 23,7%, докато на 27 октомври са били 30,1 на сто.

Малко по-висока като цяло е активността в община Благоевград, където до този час са гласували 40,5% от избирателите, но те отново са по-малко от тези на първия кръг - 50,3%.

Юлиана Гальова от „Галъп“ призова по-рано от ефира на БНР избирателите да гласуват по съвест и с разум, както и да не следят онлайн класации.

„Към момента имаме съмнения, че в Пловдив се повтаря ситуацията от миналата неделя. Тече проверка, тъй като получаваме и сигнали от колеги от други социологически агенции и се чувстваме длъжни да сигнализираме обществото макар всичко още да е в рамките на хипотезата“, каза тя.

В Пловдив данните от екзит полове показваха, че на балотаж срещу Здравко Димитров отива Дани Каназирева, но по-късно паралелното преброяване, както и официалните данни показаха, че на втория кръг отива Славчо Атанасов.

По-рано изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов каза пред БНР, че ниските стойности към 11 ч. все още не са знак, че активността за целия ден ще е по-ниска:

„Тепърва ще се разбере. От тези избиратели, например в София, които останаха без свой кандидат на втория тур, голяма част припознават свои кандидати за районни кметове, а и не са най-активните в сутрешните часове. Тепърва ще се види дали в следобедните часове те ще излязат и гласуват. Във всеки случай, ако те излязат и гласуват, ще стане интересно. Що се отнася до Благоевград, там по всичко личи, че в момента е интересно, защото активността е доста висока. В Пловдив трябва винаги да имаме едно наум“.

Симеонов призова слушателите да не гледат класациите за вота в началото на деня

„Като професионалист го казвам! В сутрешните часове, натрупванията са още малки. Това е локален вот. Там трябва да стане поне ранният следобед, за да започнат устойчиво да се държат числата.... Всички агенции, които са следели София на миналия тур, ще ви кажат, че в първите часове имаше много странни резултати. Обикновено това се обяснява точно с опита за масирано гласоподаване, което „да направи резултат“, който после да има своето психологическо влияние, появявайки се именно в тези класации“.

Може да се окаже, че „Не подкрепям никого“ решава избора в София

Очакванията са много хора да не са избрали един или друг кандидат, а „не подкрепям никого“, което е повод за замисляне. "В мажоритарни избори гласът „Не подкрепям никого“ на практика е кандидат", предупреди Симеонов. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.