Кинофест "(не)Възможното образование" гостува в Пловдив

20:00, 06 окт 19 / Култура 25 2156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кинофестивал под мотото "(не)Възможното образование" събира документални филми с образователна тематика от шест държави на едно място в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината в Пловдив.

Програмата ще представи селекция от девет документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието като Монтесори, сугестопедия, демократично образование, ненасилствена комуникация, проектно учене. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии, модерирани от специалисти в областите на темите във филмите.

Фестивалът ще се проведе в Lucky - Дом на киното - Пловдив, на 11, 12 и 13 октомври.

Целта на организаторите на фестивала е да предизвикат разговори на тема "Образование", насочени към корените на наблюдаваните проблеми и възможните решения, както и да обединят основните субекти в учебния процес: институции, учители, ученици и родители.

Акцент в програмата са двете премиерни прожекции на документалния филм "Учител е детето", който разкрива концепцията на педагогическия Монтесори модел. Филмът предизвиква голям интерес у пловдивските зрители, защото методът на Мария Монтесори вече четвърта година успешно се прилага в общинските детски градини и някои училища в града.

В програмата е и българският филм, който развълнува зрителите с историята на учител, прочул се с постиженията на своите ученици по цял свят. "Формулата на Тео" намира своето място в рамките на фестивала, за да търси отговори на въпроса какво е важно за доброто образование днес, се посочва в съобщението.

Истории за демократичното образование в "Свободен час", всичко за сугестопедията в "Методът", среща със семейства и експерти от САЩ, Франция, Германия и Великобритания в "Да бъдеш и да се развиваш" и разказ за "ромския Кеймбридж" - училището в българското село Долни Цибър, в което образованието е ценност за ромското население, са сред останалите теми в прожекциите през киноуикенда, отбелязват от пресцентъра на община Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама