Художници излязоха на протест срещу общината в Пловдив

20:45, 02 сеп 19 25 2689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Протест на художници в Европейската столица на културата. Под звуците на „Лунната соната” и с бели платна в ръце десетки творци се събраха на протест под прозорците на местната власт. Причината - отнемали им залата, в която винаги са показвали картините си.

Най-новата художествена галерия в Пловдив е построена на мястото на залата на Дружеството на пловдивските художници. За изграждането на модерната галерия, която е на два етажа, държавата плати 3 500 000 лева. Общината даде 700 000 лева. Спорът е кой да отговаря за нея – Община Пловдив или Дружеството на пловдивските художници.

„Сградата ни е отнемат и ние няма къде да излагаме. Художниците, които са визитната картичка на Пловдив, са на улицата с три големи изложби, едната от които е международна испанска с присъствие на посланик”, заяви пред Нова телевизия Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството на пловдивските художници.

„Това е обида за цялата наша гилдия”, каза художникът Иван Шишков.

„Не може да оцелява едно дружество със 107-годишна история и някой да се прави, че му прави подаяние. Тази зала е била наша и ще си остане такава. Тя не ни трябва да нас. Тя трябва на пловдивчани. Трябва на България. Този град е наричан Град на художниците”, каза една от протестиращите.

Конфликтът между Дружеството на пловдивските художници и местната власт избухна още след обявяването на решението галерията да бъде съборена и на нейно място да се издигне модерна сграда. Тогава от артистичната гилдия обявиха, че не вярват, че след това тя ще им бъде върната. Според кмета на Пловдив теренът е публична общинска собственост и дружеството на художниците няма средствата, за да я поддържа. Месечно са необходими 10 000 лева.

„Минаха времената, когато някой можеше да вземе нещо и някой друг да му плаща сметката. Това са едни отминали времена”, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той ще предложи сградата да се стопанисва от Градската художествена галерия и в нея да бъдат назначени на работа 15 души, на които Общината ще плаща. Всеки по график ще може да излага творбите си.

„Тази галерия е на всички в Пловдив. Тя е на всички пловдивчани. Тя е на всички художници, артисти и творци”, каза още Тотев.

„Да, дават ни право да излагаме чак на 24 декември, когато хората ги няма”, коментира Снежана Фурнаджиева.

След протеста си пред общината, художници преместиха недоволството си пред новата галерия, в момент когато се открива първата изложба в нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама