Троянски коне на руския консул Георги Гергов във фалшива битка за кметския стол в „синия” Пловдив

12:27, 20 авг 19 / Политика 25 1835 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметските избори вече чукат на вратата на българския избирател, а вторият по големина град в страната, който е и културна столица на Европа за пореден път се очаква да бъде арена на подли договорки и задкулисни игри, но не в интерес на избирателите, а на корпоративни, лични и дори чужди на България интереси, се казва в материал на Faktor.bg

Кои са официално обявените и номинирани мераклии да управляват Пловдив през следващите четири години:

Славчо Атанасов

Той е бивш кмет на града, спечелил изборите от името на ВМРО, но  с подкрепата на ГЕРБ. По време на мандата си Атанасов изневери на партията на Бойко Борисов и започна открито да управлява Пловдив с БСП, представлявана в областта от Георги Гергов и „Кауза Пловдив” на Георги Титюков. Атанасов предаде и войводите на Красимир Каракачанов, които го издигнаха за кмет и учреди еднодневката ВМРО-НИЕ, заедно с бивш царски депутат. Сега Славчо Атанасов е народен представител от НФСБ, а вече е и официална номинация за градоначалник от партията на Валери Симеонов и ВМРО. В града обаче не е тайна, че войводите не го искат, обвинявайки го, че е разбил организацията им преди време. За напрежение между Атанасов и хората на  Каракачанов под тепетата говори и фактът, че местният им лидер Борислав Инчев демонстративно отсъства на пресконференцията, когато представяха кандидатурата му. Славчо има много кусури, но се знае, че не е корумпиран. Въпреки това пловдивската структура на ВМРО неофициално дава знак, че няма да работи за избирането му, а НФСБ няма силни позиции.  Независимо от негативните настроения сред войводите, Атанасов със сигурност има огромен шанс да стигне до втори тур, дори  да бъде победител. До сега на два пъти той събира подкрепа и се състезава на  втори тур с Иван Тотев. Евентуална победа на Атанасов през октомври  може да се окаже добър резервен вариант и за управляващите от ГЕРБ, защото кмет на втория по големина град в България ще бъде отново човек на коалицията, тоест, стабилността се запазва. Но проблемът с тази патриотична номинация остава за пловдивчани – те безспорно са наясно, че реално зад Атанасов стои и здравата му връзка с почетния консул на Русия и областен лидер на БСП Георги Гергов. Красноречив е фактът, че Атанасов, когато беше кмет на града не предприе никакви действия, за да върне на гражданите имотите в Стария град и Панаира, придобити чрез различни неизгодни за общината схеми от Гергов.

Здравко Димитров – популярен като Зико

Той вече е официалната кандидатура на ГЕРБ. Всъщност тази номинация е мечтата му от години, но все не успяваше да се пребори. Случаят със Зико обаче е доста интересен - това, че е посочен от най-голямата партия в страната, а той самият се хвали, че зад него стои  лично Борисов съвсем не го прави избираем и желан от членовете и структурите на ГЕРБ в Пловдив. Такива сигнали е показвала и предварителната социология за града под тепетата, незнайно защо обаче в ГЕРБ не са се съобразили с нея. Всъщност проблемите с бившия състезател по баскетбол с ГЕРБ са хронични. Още през 2008 година структурите на партията на Борисов в града отказват да работят с него, но проблемите са туширани и заглъхват. През 2015 година на местните избори Зико, който тогава е депутат от ГЕРБ, очакваше да бъде номиниран за кмет, но след като мераците му се оказаха неосъществими,  се обяви срещу партията си и кандидата й  Иван Тотев. Създаде свое движение, което получи подкрепата на Реформаторския блок и Радан Кънев, и така влезе в кметската надпревара. Тогава ГЕРБ спази партийния устав и изключи Здравко Димитров от парламентарната си група. Структурите още помнят изявлението на Менда Стоянова, която поиска да се събере и Изпълнителната комисия на партията, за да  разкарат  Зико и от редиците й. Въпреки големите амбиции тогава Димитров получи 

звучен шамар от избирателите

Пловдивчани показаха, че не го желаят за кмет - той се класира едва на четвърто място, въпреки че имаше подкрепата на десните, които претендират, че са традиционно силни в Пловдив. Независимо от предателството към ГЕРБ, Борисов помилва еднолично Зико и го назначи за областен управител на Пловдив, а поста заема и до сега. От структурите на партията твърдят, че Зико през този период не е плащал членски внос, което значи, че автоматично се е самоизключил. Тази важна подробност обаче не се  превърна в препъни камък за амбициите му да управлява града. 

Проблемът сега е в чисто морален аспект - преди три месеца премиерът Борисов обяви, че партията започва да слуша гласа на народа, но в Пловдив явно се разминават с този почин. Структурите не стоят твърдо зад Димитров, неодобрение на избирателите са показали и социологическите сондажи. Въпреки това той вече е избраникът на партията, а това създава усещането за планирана загуба. Проблемът е, че издигането му по волята на лидера съвсем не го прави победител. Съпартийците му гледат на него като на куц кон в това важно състезание. А съвсем не е тайна, че структурите в района са разединени и демотивирани, няма кой да поеме ролята на Цветанов за мобилизиране  и активиране на партийците и твърдото ядро от симпатизанти. Едва ли ще хванат дикиш пред избирателите твърденията на Зико, че освен ГЕРБ зад него ще бъде отново Радан Кънев и Демократична България. Но след като Димитров не е фаворит на структурите на ГЕРБ и симпатизантите им, на кого тогава е реално кандидат? Няма съмнение, че пловдивчани го възприемат и като поредния троянски кон на Георги Гергов. Двамата не крият близостта си от години, а освен това ги крепи и обща масонска клетва в ложата „Слънце Ориент”, командвана от руския консул.  Другият възможен сценарий е Зико да е кандидат на едрия бизнес в лицето на мощна алкохолна компания, но това съвсем не го прави неудобен за интересите и апетитите на Гергов. Здравко Димитров вече си е спечелил благословията и молитвите на владиката Николай, който му е личен приятел, но му трябва и чудо, а митрополитът до сега не е дал знак, че има и такива способности.

На стартовата линия за кметската надпревара вече загрява и друг интересен претендент

Георги Титюков

Билбордовете му вече са опънати на пловдивските кръстовища. Кариерата му започва като шеф на незаконното строителство на район „Централен” точно в периода когато  Георги Гергов получава имоти в Стария град от кмета на СДС Иван Чомаков.

Целия материал вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама