Приемна за жертви на домашно насилие заработи в Пловдив

15:19, 11 авг 19 25 1528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приемна за жертви на домашно насилие заработи в най-голямата болница в Южна България - Университетската „Свети Георги". В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието. Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги" и фондация „Джендър алтернативи", предаде БНТ.

Жертвите на домашно насилие ще бъдат насочвани към приемната от лекарите в университетската болница. Обикновено пострадалите идват в здравното заведение, да си извадят медицинско за нанесен побой или търсят спешна медицинска помощ.

Приемната ще работи всеки понеделник от 9 до 5 часа. Консултации на жените, жертва на домашно насилие ще дават психолог и юрист. Екипите на фондацията са готови да реагират спешно и през останалите дни от седмицата. Специалистите разясняват на пострадалите законодателството, като им предлагат и социална помощ.

По данни на специалистите, в Пловдивска област се водят най-много дела за защита от домашно насилие. В Консултативния център на Фондация „Джендър алтернативи" за миналата година са проведени 437 консултации на хора, пострадали от домашно насилие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама