Повечето стопани в Белозем са умъртвили прасетата от дворовете си

14:25, 06 авг 19 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повечето стопани в пловдивското село Белозем са умъртвили отглежданите от тях прасета от типа заден двор. До селото се намира най-големият свинекомплекс в Пловдивско.

В района започват проверките за спазването на заповедта за ликвидиране на животните заради африканската чума по свинете в 20-километровата санитарна зона. Досега в областта е регистрирана зараза единствено при диви прасета, отстреляни в района на хижа "Здравец", съобщи БНР.

До напрежение не се стигна. Хората се съобразиха със заповедта, но повечето недоволстваха, че трябва да заколят животните в разгара на лятото, заяви кметът на Белозем Иван Тачев.

Той обясни, че става дума за около 150 прасета. Повечето са били заклани през почивните дни.

На Кольо Колев от Белозем се наложило да си купи фризер. "Изпълнихме препоръката, само и само да не се разпространява. Бяха малки, трябваше още малко да пораснат, но…", коментира той.

Заради кратките срокове за изпълнението на заповедта някои стопани, които са имали повече животни, е трябвало на безценица да продадат прасета. Проверка в местния месарски магазин показва, че продажбите на свинско не са се променили

И в съседните села - Шишманци и Манолско Конаре, масово хората са спазили указанията на Епизоотичната комисия и са заклали прасетата още миналата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама