Владислав Горанов: До края на годината ще влезем в еврочакалнята

14:30, 26 юни 19 / Политика 25 1247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Използвахме силното председателство на България на ЕС, за да поставим един важен приоритет - вкарването ни в ЕРМ 2. Надявам се това да стане до края на годината. Не виждам пречка да се случи", заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов.

Кандидатстваме за чакалнята на еврозоната до средата на 2018 г.

"Свидетели сме на много очаквания от големи западни компании и изместване цената на труда от Централна към Източна Европа да търсят мястото си тук. И ако ние през този кратък прозорец от възможности, не си решим уравнението, ще пропуснем шанса", добави Горанов.

"Няма да променяме данъците. Борбата със сивата икономика остава основен приоритет. Имаме ръст от 3% в индустрията, а също и в услугите. Бурните ветрове, които рано или късно идват, все още не са на наша територия. Ниските лихви в Западна Европа са слънчево време, което всеки трябва да използва да си ремонтира покрива", препоръча той.

"БВП почти се е удвоил. 2,4 пъти е нараснал износът на стоки. Пет пъти са се увеличили аустсортсинг услугите", заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Донче.

"Как да се доближаваме до икономическото ядро на Европа", постави въпрос той. По думите му трябва да разчитаме малко повече на себе си. "Означава да се обречем да мислим в по-големи мащаби, повече инвестиции. Но е време да бъдем и претенциозни. Да търсим по-високи печалби и заплати. Няма универсален алгоритъм за тези високи цели. Всеки трябва да намери собствения си път", посочи Дончев.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама