Хорът в Раковски подготвя стара българска песен за посрещане на папата

11:20, 21 апр 19 25 1313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След по-малко от месец папа Франциск ще посети България. Вълненията в католическата общност в град Раковски, който е част от програмата на папата, вече са много големи.

Те се засилват и от факта, че Светият отец ще даде първо причастие на около 240 деца. Този уикенд те направиха репетиция за този важен момент.

В пътя към причастието помагат и родителите. А те още не могат да повярват, че техните деца ще вземат първо причастие от самия папа Франциск.

"Не сме вярвали, че той може да даде това свято тайнство на нас и нашите деца и страна. Първото причастие е едно голямо тайнство”, коментира Красимира.  

Репетициите за срещата на децата с папата започват с молитва, а след това и с песни. 

Освен с песни и молитви всички 240 деца ще бъдат подготвени със специални дрешки.

Те ще бъдат бели и вече се шият.

Над 700 гости ще бъдат в църквата "Пресвето сърце Исусово” в този момент. А 3000 ще могат да гледат на монитори пред храма.

А след като папа Франциск даде първо причастие, ще проведе обяд с католическите епископи в манастира на сестрите Францисканки. И там вече кипи пълна подготовка. В момента манастирът се освежава отвътре.

В помещението, където ще обядва папата, остава да бъдат поставени масата и столовете. На обяда папата ще бъде с тримата католически епископи у нас, както и апостолическия нунций. 

Сестрите са подготвили и някои изненади за папа Франциск. Точно преди обяда той ще получи първия си подарък - българска роза.

А сестра Луиджа вече е избрала приборите, с които папата ще се храни.

И те не са случайни, защото с тях се е хранил папа Йоан 23.

През 1960 година сестрата отива на служба в нунциатурата в Турция. Там предимно работи като готвачка.

Подготвила е обеди за папа Павел Шести и папа Йоан Павел Втори. През 90-те идва у нас. И сега иска да готви и за папа Франциск.

Приготовленията за посрещането на папа Франциск са към края си,

ремонтирани са ключови улици в града, освежени са и сгради, работи се и по пролетното почистване на града, каза кметът на Раковски Павел Гуджеров. 

"Ремонтите са ангажимент на нашите свещеници, сигурен съм ,че ще се справят в срок. Това, което имахме ние като ангажимент – ремонт на някои ключови улични артерии, вече сме към финала на тези мероприятия", заяви кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Визитата на главата на Римокатолическата църква в България ще бъде от 5 до 7 май, като програмата му включва посещение в град Раковски и София. Веднага след това папа Франциск ще отпътува за Скопие, като балканската му обиколка включва и посещение в Румъния в края на месеца. 

Това е второ посещение на папа в България. През 2002 г. страната ни беше посетена от папа Йоан Павел II.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама