Епископ Сионий е новият игумен на Бачковския манастир

13:00, 07 апр 19 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Епископ Сионий беше въдворен като игумен на Бачковския манастир. Светият синод реши да смени досегашния духовен ръководител - архимандрит Самуил, който служи в светата обител от 2017 г. Епископ Сионий ще продължава да бъде игумен и на Троянския манастир, който ръководи успешно през последните пет години.

След неделната литургия тази сутрин старозагорският митрополит Киприян предаде игуменски жезъл на Бачковския манастир на неговия нов стопанин епископ Сионий.
Епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир: Светата Бачковска обител е едно велико гнездо на православната вяра още от древността. Тук се пази чудотворната икона на Богородица, но и много други ценности, свързани с българската история, така че мое задължение и моя чест е да представя тези светини на повече хора и да се говори за великото историческо достояние, което имаме тук.
Като първостепенна задача епископ Сионий постави пред себе си продължаването на реставрационните дейности в Бачковския манастир.

Първото голямо изпитание пред новия игумен е предстоящия Великден. По традиция на втория ден след Възкресение Христово в Бачково се стичат хиляди поклонници, които съпровождат чудотворната икона на Божията майка с литийно шествие до местността Клувията, където е открита преди векове.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама