Жена със 100% увреждания почина и не дочака преосвидетелстване

11:00, 27 фев 19 / Общество 25 493 Topnovini
1

Жена от Пловдив, която от години е със 100% инвалидност почина, докато чака близо година за преосвидетелстване в ТЕЛК. Заради тромавата бюрократична процедура и дългите срокове за обжалване, близките са решени да съдят България в Страсбург.

Мима Тотева 43 години живее с епилепсия. Освидетелствана е в ТЕЛК като 100% инвалид с чужда помощ. През март миналата  година жената за поред път се явява пред ТЕЛК- Пловдив. И решението е 98%, без чуждо подпомагане. Експертите този път преценяват, че тя може да се грижи сама за себе си и променят медицинското заключение.

„Човек, който е имал по 11 припадъка малки на ден и почти всяка седмица големи припадъци. Като ви казвам големи припадъци, говоря с пяна на уста, губене на съзнание, падане по всяко място и по всяко време. А без придружител тя не можеше да се оправя сама, защото за нея животът е придружителят”, коментира Румяна Георгиева, сестра на починалата.

„Сигурно е оздравяла от епилепсията след 43 години. Така го разбирам аз. Повече от гавра. Това не е гавра. Това е нямам думи... това е подигравка с всички такива болни хора. Със 120лв. я оставиха пенсия през цялото време и я убиха отвсякъде. 170лв. й е токът. Чакаш, докато умреш”, коментира Румяна Георгиева.

Освен това пенсията й от 300 е намалена на 120 лева. Сестра й, която също е пенсионерка, се принудила да започне работа, за да се издържат и двете. Още през март решението на местния ТЕЛК е обжалвано в Националната лекарска комисия в София. Уверили я, че в началото на декември ще излязат със становище. Близо година такова няма, а докато чака, сестра й починала.

"Тя обжалва в НЕЛК. Но в нашата система нямаме данни да е върнато досието за ново разглеждане или колегите в НЕЛК да са взели становище. Обжалват хора, да. Има много обжалвани решения”, коментира д-р Райна Ангелова, началник на ТЕЛК-Пловдив.

Многократните ни опити да получим коментар от Националната експертна лекарска комисия в София удариха на камък. След последните промени в наредбата, която орязва инвалидните пенсии, са затрупани с жалби, съобщава Нова телевизия. Това е причината някои от решенията на НЕЛК в момента да се бавят близо година. През това време обаче някои от пациентите не успяват да дочакат да получат медицинската си експертиза.

Най-абсурдното е, че телковото решение на Мима ще бъде издадено посмъртно, защото така гласи законът. За това роднините й настояват, за да няма повече абсурди и да има промяна в работата на комисиите.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани