Напредва строителството на Епископската базилика в Пловдив

19:20, 20 фев 19 / Култура 25 1540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С бързи темпове напредва строителството на Епископската базилика на Филипопол и площадно пространство. Вече са завършени ограждащите стени и конструкцията на първия етаж и северния кораб. Изградени са външните ВиК и електро връзки, хидроизолациите и топлоизолациите по ограждащите стени, вертикалната планировка. В момента е в ход  изграждането на публичното пространство и атрия на базиликата. Работи се също и по монтажа на фасадните елементи.

Проектирането и строителството на сградата и експозициите се финансира от Фондация „Америка за България“. Площадът и техническата инфраструктура се изграждат и финансират от Община Пловдив. Предвижда се сградата да бъде готова до края на месец септември тази година.

Оригиналните мозайки на обекта са покрити и защитени, а строителните дейности са съобразени с разкритата археология и особеностите на терена.

Фасадата ще има плътна и ажурна част, като остъкляването на ажурната част ще включва матови стъклени панели с височина до 7 метра и топлоизолация от прозрачна вата, която пропуска светлината. Системата ще се използва за първи път за сграда в България. Покривът на базиликата ще бъде изграден като зелено пространство с минерални елементи, а оформлението му ще напомня за съществувалата на това място до 60-те години на 20 век малка жилищна група, известна като католическия квартал. Осветлението ще бъде димируемо, енергоефективно, с датчици, които измерват нивото на осветеност и регулират силата на осветителните тела. Ще се използват светлинни кладенци за естествена светлина в северния кораб, който се намира под публичното пространство. Предвидено е и архитектурно осветление, свързано с фасадите на сградата и археологическите находки. Разработва се специален проект за аудио-визуална комуникация, които да представи безценните находки по възможно най-добрия начин.  

Авторите на проекта за сградата и площада са Ателие Дуо-Пловдив и Zoom studio-София. Арх. Милена Крачанова разработва Консервационно-реставрационния план за експониране на артефактите. Арх. Лий Сколник и екипът му от Ню Йорк са се заели с интерактивните експозиции. В центъра на експозицията ще бъдат двата уникални пласта мозайки и архитектурните артефакти, намерени на мястото. Преживяването по време на посещението ще включва също добавена и виртуална реалност, интерактивни тъч-екрани и образователни елементи, насочен към най-малките посетители. Стремежът е Пловдив да получи обект на световно ниво, който да стане една от главните туристически забележителности.

Проектът за площада е на етап изпълнение. Разширява се пространството пред катедралата „Свети Лудвиг“. В работата си изпълнителите се отнасят с уважение и се стремят да подчертаят стойността на сградите - недвижимо културно наследство, които заобикалят Епископската базилика. Изграждат се нови паркоместа, велоалеи, пешеходни и зелени площи. Публичното пространство и сградата са замислени да функционират заедно като част от един културен и експозиционен градски център. Предвиждаме и зони за събития на открито. Добавили сме кафене, тераса и сух фонтан, които ще бъдат част от площада. Община Пловдив вече завърши изграждането на новия паркинг от източната страна на базиликата по дължината на бул.Княгиня Мария-Луиза. Напредва и работата по Детската площадка, спонсорирана от ЕВН-България.

Миналата година кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни обекти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама