Плантации за трюфели сред иновациите на изложбата "Агра 2019"

09:40, 17 фев 19 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието, затова новости за сектора ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“ от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени“ със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семена на скъпите подземни гъби. Така техните плантации могат да се комбинират с други полезни култури, носещи допълнителен доход.

През последните години у нас се активизира производството на памук, затова български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дългото и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.
Новост е и технологията за производство на твърда пшеница, подходяща за направата на високо качествени макаронени изделия. Сортът осигурява по-добри икономически резултати за фермерите.

Това са част от иновациите, които Селскостопанската академия ще демонстрира на „Агра 2019“ наред с различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята, променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.
Биопроизводството е едно от водещите направления в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие и други събития за сектора.

Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.

Така не само показваме иновации за селското стопанство, но и улесняваме пътя за тяхното внедряване в практиката, коментира доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, организатор на „Агра“ и на изложбите „Фудтех“ - за хранителната индустрия, и „Винария“ - за лозарство и винарство, които ще се проведат по същото време.

На снимката: Семена, торове и препарати за растителна защита от световни марки ще бъдат показани на изложбата „Агра 2019“ в Международен панаир Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама