Нивата на реките в Пловдивско са повишени, но опасност няма

09:10, 30 яну 19 / Общество 25 433 Topnovini
1

В следващите няколко дни се очаква повишаване на нивото на реките в Тунджа и Марица в Пловдивска област. Към момента обаче ситуацията е спокойна.

Падналите валежи през последните дни повишиха нивата на реките в Пловдивско, но не са достигнати опасни стойности. Във високите части има дебела снежна покривка, а повърхностният отток се събира в язовирите. Това обясни инж. Гергана Георгиева, гл. експерт планове и управление на риска от наводнения, пред БНТ.

Тя допълни, че има преливания в съвсем малки количества на някои язовири в Пловдивско - Душанци, Пловдивци, Златоград, но опасност няма. Всички водоеми се наблюдават от Басейнова дирекция и техните оператори, включително и големите язовири.

В района на град Елхово през последните години се е повишило нивото на река Тунджа, но то е далеч от опасни равнища. В басейна на р. Арда също се наблюдават реките, като има предупреждения за реките Черна, Елховска, Върбица и Ардинска. Евентуално интензивно снеготопене би могло да предизвика наводнения, но засега такава опасност няма. В следващите дни не се очакват интензивни валежи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани