Защо община Пловдив реши да разфасова прасета на площада за Коледа?

10:00, 19 дек 18 25 1179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две прасета ще бъдат разфасовани в центъра на Пловдив на 26 декември. От общината обясниха, че целта е да бъдат показани българските традиции за Коледа.

Новината беше обявена от кмета Иван Тотев по време на сесия на Общинския съвет.

„Община Пловдив организира един ритуал, който има за цел спазването на българските традиции около Коледа. Ще разфасоваме две прасета, така че всички сте поканени да спазим заедно традицията. Ще има голяма скара, вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета”, заяви Тотев пред общинските съветници.

„Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града”, каза той.

Думите на кмета на Пловдив предизвикаха бурни дебати в социалните мрежи. Странната му покана взриви мира в града, а мненията на хората са разнопосочни. Много от хората не приемат идеята на Иван Тотев за нормална и това не подхожда на една Европейска столица на културата.

Пред Нова телевизия самият кмет заяви, че изобщо не е имал сериозни намерения да се колят прасета в центъра на града. Думите му са били провокация и с цел да се повдигне дебат за спазването на традициите в контекста на съвременното изкуство.

„Това беше хубав социален експеримент, който направихме”, уточни Иван Тотев.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама