Каква е актуалната пътна обстановка в страната

10:45, 29 ное 18 25 4072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 900 машини почистваха републиканските пътища през изминалата нощ. Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения по автомагистралите. Нормализира се обстановката в Североизточна България. Предстои възстановяване на движението по път III-2904 Дуранкулак – Кардам, по който късно снощи трафикът за всички превозни средства бе ограничен поради снегонавявания. Роторен снегорин разчиства близо 9-километровия участък между селата Рогозина и Спасово. От силния вятър има преспи над 1 метър.

Пътните настилки на територията на Кюстендилска област са предимно мокри, по планинските райони частично заледени. С нормална интензивност е трафикът по автомагистрала „Струма”, по път Е-79, както и по направлението София – Кюстендил. Слабо натоварен е трафикът по посока ГКПП – „Гюешево”. Няма наложени ограничения и затворени участъци.

Нормална е пътната обстановка в Благоевградска област. Пътищата навсякъде са чисти. През денонощието няма регистрирани тежки ПТП.

В област Бургас от придошлите води на река Велека е ограничено движението на леки автомобили до 3,5 т по път III-9901 Синеморец - Резово.

Заради зимните условия е ограничено движението на МПС над 12 т през Троянски проход и е забранено преминаването на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета през „Превала“.

В област Хасково 38 машини са обработвали пътната мрежа и са чистили падналия сняг, където е било необходимо. Това съобщиха от Областното пътно управление. Всички пътища в областта са проходими при зимни условия, няма затворени участъци или такиви с ограничения за движение, допълниха от структурата. Най-много сняг е паднал между Ивайловград и Крумовград - 15 сантиметра. Снежната покривка при връх Света Марина е 10 сантиметра, а в община Минерални бани - 5 сантиметра.

В Сливенска област пътищата са проходими при зимни условия. Планинските пътища са заледени, но обработени, като рано сутринта в областта са работили 27 машини. Няма затворени пътища и въведени ограничения, Котленският проход е отворен за всички МПС, затворени за камиони над 10 т. са проходите Твърдишки и Вратник. От полицията в Сливен съобщиха, че през изминалото денонощие няма тежки пътни инциденти.

На територията на Пловдивска област всички пътища са проходими при зимни условия. Между 20 и 30 см е снежната покрива в планинските села на общините Асеновград и "Родопи". Снегопоичстващите фирми са започнали опясъчаване на пътищата и централните улици в населените места от снощи, допълва кметът на Асеновград Емил Караиванов. 

През тази нощ температурите в Монтанско са били от минус 5 до минус 11 градуса. Около полунощ снеговалежът е спрял, което е позволило всички пътища да бъдат почистени и опесъчени, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. В момента пътищата са проходими при зимни условия, за разлика от вчера няма препречени от тежкотоварни камиони шосета. Пътят Монтана-София през старопланинския проход Петрохан е добре почистен и опесъчен и трафикът по него е нормален. В прохода има около 50 сантиметра сняг, а в другите части на региона от 25 до 40 сантиметра.

Пътищата в Русенско също са проходими при зимни условия. Направленията от Русе за Бяла, Разград и Силистра са отворени за движение за всички видове превозни средства. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, тъй като в определени участъци се образуват навявания. Машини непрекъснато почистват и осоляват. От Областното пътно управление коментираха, че вчера техни екипи са установили немалко шофьори, които управляват автомобили с летни гуми, както и камиони със силно износени гуми. Това била и основната причина за блокиране на движението в района на Бяла.  Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров обясни, че пътищата в общината са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в Русе снежната покривка е около 20 см, а температурата на въздуха е минус 3,7 градуса.

Пътищата в Силистренско са проходими при зимни условия, но по данни от автогарата в Силистра и от Силистренската община не са пътували автобуси от Силистра за Шумен. След 11.00 часа се очаква да пътуват автобуси от Силистра за вътрешността на областта, но все още не е уточнено по кои направления. Справка от Областното пътно управление показва, че сутринта са работили 22 почистващи снега и опесъчаващи машини. Няма официална информация за селища без ток и вода.

Спокойна е зимната обстановка в община Търговище. Основните улица и булеварди са обработени против заледяване. Опесъчават се околоблоковите пространства и по-малките улици. Ръчно се опесъчават тротоарите. До края на деня се очаква да приключи обработката на цялата пътна мрежа в града. 

В планината в Габровско на места видимостта е ограничена заради мъгла. Във високопланинската курортна местност Узана има видимост до около 100 метра, температурата е минус 11 градуса, снежната покривка е 15 сантиметра, пътят е почистен. Проходът Шипка се преминава при зимни условия, снежната покривка там е 25 сантиметра, а температурата - минус 11 градуса. Пътната настилка е заснежена и опесъчена. Остава в сила забраната за движение на автомобили с обща маса над 12 тона. Всички снегопочистващи фирми в общината работят за разчистването на пътищата и улиците. Част от градските автобуси се движат със закъснение, междуградските вървят по разписание. Няма нарушения, свързани с транспорта, водоснабдяването, топлоподаването и снабдяването на населението с хранителни продукти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама