Пловдив прие щафетата Европейска столица на културата 2019 от Леуварден

14:30, 26 ное 18 / Култура 25 1620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдив и Матера приеха щафетата на Европейска столица на културата на тържествена церемония в холандския град Леуварден, който заедно с Валета е носител на престижната титла през 2018 г. Кметът на Пловдив Иван Тотев и генералният директор на фондация „Матера Базилика“ Паоло Вери получиха статуетка като символ на домакинството.

„Мотото ЗАЕДНО излезе от рамките на локалното си значение и успя да привлече повече от 1000 организации от страната и чужбина, които изявиха желание да се включат в официалната програма в Пловдив догодина. Днес приемам символично щафетата, но съм убеден, че титлата Европейска столица на културата завинаги ще остане в историята на Вашия град и в сърцата на хората, така, както ще се случи и в Пловдив“, каза Иван Тотев.

Заедно с него заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът Розалин Петков имаха двустранни срещи с кмета на Леуварден Ферд Кроне и кралския комисар по културата на Холандия Арно Брок. Проведени бяха и редица разговори, свързани с реализацията на проекта Европейска столица на културата.

Преди това българската делегация, заедно с представители на европейски градове и институции, присъстваха на съвместен концерт между Пловдив и Леуварден под надслов „Открий Севера“, а кларнетистът Яшко Аргиров и музиканти от оркестър „Брестовица“ вдигнаха на крака залата със своите изпълнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама