Хористи от 6 до 56 години ще пеят в чест на голямата диригентка Стефка Благоева

19:00, 24 ное 18 25 885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЦПЛР-Общински детски комплекс, Хорова школа "Стефка Благоева" и НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив канят пловдивчани и гости на града на концерт по случай 80 години от рождението на Стефка Благоева - основател и диригент на хора на Пловдивските момчета и младежи.

Концертът ще се състои на 28 ноември, сряда, от 18 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“. Участват всички състави на хорова школа „Стефка Благоева“, специален гост ще е Весела Дякова Ван Авермаг - орган. Водещ - Мишо Гръблев.

Стефка Благоева е родена в гр. София, на 22.09.1938г. в семейство на потомствени музиканти. През 1961г. завършва Българска държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в гр. Познан-Полша, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна.

На 26.11.1975г. основава хора на Пловдивските момчета. С упорит труд и всеотдайност за кратко време тя печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина.

Ден след ден през годините тя работи със стотици деца, открива таланта им, показва им света и той аплодира Пловдивските славеи. За Стефка Благоева Хорът на Пловдивските момчета е не просто професия, а житейска мисия и съдба.

Доказателство за това са нейната неуморима творческа енергия, новаторският, неповторим и завладяващ дух и редицата от успехи.

Многобройни са успешните участия на Хора на пловдивските момчета под нейното професионално и вещо ръководство в престижни фестивали и конкурси, както и концертни турнета в редица страни на Европа - Полша, Чехия, Германия, Австрия, Италия, Франция, Испания, Португалия, Швеция, Естония, Русия, Украйна, Македония, Гърция, Хърватска и много други.

За своя висок професионализъм и изключителни творчески постижения в развитието и популяризирането на хоровото изкуство, Стефка Благоева е носител на множество индивидуални отличия и награди, между които – „Плакет на Комитета за култура“, Медал на Министерството на културата на Белгия, Почетен знак и значка на гр.Пловдив и орден ”Кирил и Методий”-1ва степен .

Днес Хорът носи името на своята създателка - Стефка Благоева, която е удостоена посмъртно със званието "Почетен гражданин на гр. Пловдив".

Входът е свободен за публиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама