Лампите в "Капана" "съобщават" за всяко родено бебе в Пловдив

13:20, 16 ное 18 / Любопитно 25 1328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От снощи част от уличното осветление в пловдивския артистичен квартал "Капана" променя за секунди силата на светлината си в момента, в който в града се роди дете.

Идеята е на италианския артист Алберто Гарути, който подарява на Пловдив необичайната инсталация за оповестяване на бебета за цялата 2019 г., когато градът е европейска столица на културата.

Уличното осветление е свързано с четири от най-големите родилни отделения в града под тепетата. „Натиска се бутон, който изпраща сигнал до контролер в „Капана”, и уличното осветление променя своя интензитет. Това значи, че в град Пловдив се е родило дете”, разясни пред bTV Емил Миразчиев, художник и организатор на артинсталацията.

Първото бебе, което „просветна” в уличните лампи на квартал „Капана”, тежи 3 килограма и 6 грама.

„Надявам се хората, които ще видят и усетят светлината на лампичката, да усетят и изпитат същото чувство, което ние, акушерките, изпитваме. Невероятно е да усетиш, че се е зародил човешки живот”, категорична е акушерката Динка Негалова.  

Пловдивчани и гостите на града са очаровани от артинсталацията.  Очаква се авторът Алберто Гарути днес по обед  да пристигне в България, а вечерта официално да представи творбата си на пловдивчани.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама