Започва "Киномания" в Пловдив

09:10, 16 ное 18 / Култура 25 1541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира тазгодишното издание на "Киномания" в Пловдив. Киноманите ще имат възможност да видят премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия, произведени в Европа и отвъд океана, български, детски, музикални, документални филми и разбира се, класики. Афишът включва 30 заглавия от цял свят.

Част от акцентите ще бъдат дългоочакваният „Всички знаят“ с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус на носителя на „Оскар“ Асгар Фархади; „Живот нависоко“ с участието на Робърт Патинсън и Жулиет Бинош; „Курск“ – посветен на трагичния истински инцидент, на признатия за един от най-добрите европейски режисьори Томас Винтерберг; „Мария Магдалена“ с великолепната двойка Руни Мара и Хоакин Финикс (в ролята на Исус Христос); „Видение“ на японския режисьор Наоми Кавасе, в който главната роля е поверена отново на Жулиет Бинош; и не на последно място режисьорската версия на „Легендата за котката Демон“ – пленителна и визуално смайваща приказка за любов, интриги, мистицизъм и поезия, поставена във фантазирана версия на династията Тан.

Откриването на панорамата е с новия филм на Уес Андерсън „Островът на кучетата“, озвучен от Едуард Нортън, Скарлет Йохансон, Бил Мъри, Тилда Суинтън, Йоко Оно, Харви Кайтел и др. Друг освен гвоздей ще бъде „Те“ на италианския режисьор Паоло Сорентино, посветен на противоречивата личност на бившия премиер-министър на Италия Силвио Берлускони, който ще бъде изигран от любимия на Сорентино актьор Тони Сервило.

В програмата е и последния филм на Робърт Редфорд – „Старецът и оръжието“ от режисьора Дейвид Лаури. Филмът ще бъде последен шанс на почитателите на Редфорд да се насладят на актьорския му талант и ще разкаже за елегантния банков обирджия Форест Тъкър. Във филма вземат участие още Сиси Спейсик, Кейси Афлек и Том Уейтс. Във „Ван Гог: Пред портите на вечността“ зрителите ще могат да видят изключителното изпълнение на Уилям Дефо в ролята на великия художник. Според критиката филмът ефикасно съчетава чувственото, емоционалното и духовното.

Освен заглавията от рубриката "Фестивал на фестивалите", пловдивчани ще могат да видят документалните филми на Вим Вендерс „Папа Франциск: Човек на думата си“, Майкъл Мур – „Фаренхайт 11/9” и Грег „Фреди” Камалиър – „Музикалният храм на Алабама”, в който ще бъдат показани интервюта с Боно, Мик Джагър, Ета Джеймс, Алиша Кийс, Кийт Ричардс, Арета Франклин и много други.

В рубриката "Класически удоволствия" ще бъдат включени класическият комедиен филм на Марио Моничели – „Приятели мои“ от 1975 година и пълнометражната анимация от „Жълтата подводница“, проследяваща живописния свят на „Бийтълс”. Филмът е сниман през 1968 г. и е определян като шедьовър-антология на всички анимационни техники на онази епоха.

Във "Фестивал на френския килим" ще бъдат показани 6 заглавия, сред които е „Светът е твой“ с участието на звездите Венсан Касел и Изабел Аджани, част от тазгодишната селекция на фестивала в Кан.

Две български премиери и детско кино допълват програмата на 13-тото издание на "Киномания" в Пловдив, която ще се проведе в LUCKY Дом на киното и ще приключи на 29-и ноември. Събитието е включено в културната програма на града и се осъществява със съдействието на Община Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама