Завишени са нивата на фините прахови частици в Пловдив

07:30, 07 ное 18 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Измеренo e завишение на фините прахови частици във въздуха в Пловдив, но са в допустимите норми, каза експертът от ИА по околната среда и водите в Пловдив Донка Караджова. Това е нормално за началото на зимния сезон, добави тя, съобщи БНТ.

Нивото на замърсяване е съпоставимо и няма крайни и централни квартали. Има позиционирани и подвижна станция за измерване на замърсяването. Атмосферните условия в града са специфични, което води до повишаване на праховите частици, каза още Караджова.

"През последните две седмици има завишения на нивата на фините прахови частици, има превишение на среднодопустимата норма, но не са високи стойностите. Имаме по 60-70 микрограма на метър кубичен, което за началото на зимата не са толкова високи стойности", коментира Караджова.

Сред пловдивчани има едно недоверие и дори подозрение, че показателите на ФПЧ, измерени в двете официални станции в Пловдив, не разкриват истинската картина на замърсеност в града. Това е един от основните мотиви на граждански организации да сигнализират европейските институции.

Преди седем години беше заведен колективен иск за мръсния въздух, който пловдивчани са принудени да дишат като резултат от бездействието на институциите. След като на първа и втора инстанция екоинспекцията в Пловдив и местната власт бяха оправдани, трябваше Върховният касационен съд да се произнесе. Към този момент делото е спряно и се чака тълкувателно решение, което да изясни два въпроса – общите или административните съдилища са компетентни да гледат дела за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз и по кой ред трябва да го правят.

"Тълкователното решение не засяга съществото на казуса за ФПЧ, то е за процедурния ред, по който трябва да се разгледа делото и да, от тази перспектива има възможност делото да бъде преразгледано, но без указания за това как да бъде решено по същество. Възможно е към изгубените 6 години да бъдат прибавени още няколко, защото очевидно и българските съдилища не се чувстват особено съпричастни към тази обществено значима кауза", коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Според неко въпреки програмите за подобряване чистотата на въздуха, които админстрацията разписва на хартия, реални стъпки в тази посока не се правят. "Пловдив, който е един прекрасен град, се проектира като град гостоприемен към колите и враждебен към хората", добави той.

Безспорен е фактът, че през последните години се оптимизира почистването на улиците. Въпреки че постоянно се модернизират машините на „Чистота“, в момента обичайна гледка по улици и паркове е издухването на листата, което е съпроводено с облаци прах. За това сигнализират и самите граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама