Пожар в Пловдивско остави без дом две семейства

10:00, 29 окт 18 25 793 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Огромен пожар погълна две къщи и навес от трета в хисарското село Старо Железаре. Огнената стихия по чудо не взе жертви, но остави без дом две възрастни жени и самотна майка с две невръстни деца. Те са ученици, а сега дори нямат дрехи за училище.

“В момента, затваряйки очи, ние не виждаме пламъка. Слушаме просто пукането на керемидите и пукането на прозорците. Радваме се, че не се е случило два часа по-късно, когато те вече са спели, защото  нямаше да разберат и щяхме да събираме четири трупа буквално“, сподели внучката на възрастната жена Милена Динкова.

Семейство Главчеви няма да забрави нощта на Димитровден. Тогава Гергана с двете си невръстни деца на 9 и 11 години празнували именния ден на баба им. 76-годишната жена живее заедно с тях. Четиримата по чудо успяват да се спасят живи. Пламъците поглъщат двуетажната им къща и в следващия миг виждат как всичко, което са притежавали някога, изчезва пред очите им. Остават само с дрехите на гърба си.

“Тъй  като това е стаята на баба заедно с кухнята, майка взима другото ястие от другата пристройка, където живее тя и в момента, в който взима ястието, поглежда и вижда как покривът ни гори и просто всичко е в дим. В този момент тя се качва по една стълба и започва да полива с маркуча и да се опитва да гаси“, разказа Милена.

Пламъците обаче бързо обгръщат цялата къща. Покривът е унщожен напълно. А в стаите не е останало нищо. Изгарят дрехите и учебниците на двете момчета. На помощ на бедстващото семейство веднага се притекли приятели и съседи, които им донесли дрехи и храна. В момента са приютени при роднини. Огънят изпепелил и съседната къща на 85-годишната баба Въла. Всичко в дома й е на пепел. Дори пенсията й е изгоряла.

Мъжете от улицата сами се опитали да гасят, докато пристигнат пожарникарите от Хисаря. Според потърпевшите пожарът избухнал от навес на техен съсед. Огънят верижно обхванал къщите една след  друга. Предполага се, че причината за стихията е късо съединение. Чули обаче и взрив на газова бутилка от навеса. Собственикът отказа коментар. Майката с двете невръстни деца до края на седмицата  ще бъде настанена в общинско жилище в Хисаря. В него обаче ще може да остане до 2-години, съобщи за NOVA кметът на общината Пенка Дойкова. Къщата й е непригодна за живеене и трябва да се събори до основи.

“Имаме нужда да бъде изградено едно ново жилище, тъй като майка ми в момента ще издържа всички със заплатат си. Тя работи във водоналивното, което се намира в селото и няма как да се справи. В момента за нас 5 лв. са като 5000. И най-малкото е добре прието“,  допълни Милена.

Затова хората в селото, а и в социалните мрежи започнаха кампания, за да помогнат на пострадалото семейство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама