Провеждат се традиционни дни на оперното изкуство в Карлово

17:00, 14 сеп 18 / Култура 25 1417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И тази есен Вероник Стеено, Община Карлово и Народно читалище „Васил Левски-1861г.” организират провеждането на поредните музикални фестивални дни „Розата на Евтерпа в Карлово”.

Проявата започна на 10 септември с традиционна изложба в Градската художествена галерия. Тази година тя е в памет на известния български тенор Огнян Николов и е дело на Вероник Стеено. В цялостния си вид изложбата представлява 40 колажирани табла от писма на Огнян Николов и програми от негови концерти и спектакли. Всички те са създадени и изработени от Вероник Стеено. Да засвидетелстват своята признателност към изпълнителското изкуство на певеца в нашия град пристигнаха г-жа Виолета Павлова, негов вокален педагог, която формира творческия му път и предостави писмата и материалите, както и проф. Ивелина Иванчева, пианист и верен съратник на Николов. При откриване на изложбата присъства и зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев. Гиргина Гиргинова, носител на Първа награда от конкурса „Розата на Евтерпа в Карлово” през 2013 година за изпълнение на барокова музика, в съпровод на пиано от проф. Иванчева, изпълни няколко произведения от българската класика.

И днес на сцената на Народно читалище „Васил Левски – 1861г.” ще се проведе майсторски клас „Принципи на бароковата интерпретация и импровизация за певци и инструменталисти индивидуално и ансамблово за професионалисти и непрофисионалисти” с водещ Йосиф Герджиков, диригент и един от малкото специалисти по барокова музика в България.

На 15 септември от 18.30 часа, в Зрителната зала на читалището, жителите и гостите на Карлово могат да посетят гала концерта „Отворени врати за барокова музика” в изпълнение

на лауреати от предишни години на международния конкурс Царица Йоана „Розата на Евтерпа в Карлово”, както и на музиканти от майсторския клас.

 
 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама