Нова Загора се обединява с Труд и Русе в битката за чист въздух

11:10, 13 сеп 18 25 1577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предстои да се създаде неправителствена организация обединяваща инициативните комитети на Нова Загора, село Труд, Куртово Конаре и Русе срещу обгазяването на населените места с неприятни миризми, съобщи пред БНР Галина Тошева от сдружение „Бъдеще за Труд“, по време на протеста „Нова Загора иска да диша“.

Тя коментира, че това се налага, защото институциите в България не работят в интерес на гражданите. С

нощи няколко десетки новозагорци протестираха пред инсталацията за производство на биогаз, която обгазява града и близките села с непоносими миризми от няколко години. 

Тошева заяви, че обединението на пострадалите населени места от подобни инсталации тепърва ще търси отговорности и решения, а една от първите му задачи ще бъде да информира европейските институции за общия проблем.

"Ние ще направим всичко възможно да ги уведомим на всички нива, които имат компетенции да съдействат в нашата ситуация."

Председателят на инициативния комите в Нова Загора Кремена Петрова поиска промяна в законодателството, за да се спре прехвърлянето на отговорност между държавните институции.

"Ние искаме едно единно решение на тези институции, закон, който ясно да регламентира кой, за какво отговаря и, след това да си носи последиците за неспазването на законите."

Дошлите на протеста новозагорци закачиха на вратата на преработвателното предприятие голям транспарант „Нова Загора иска да диша“, балони и плакати „Нас не ни е страх“ и поискаха премиера Бойко Борисов да разреши проблема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама