За първи път на Винария 2016 дегустация на грузински вина
20:22, 26 фев 16
25
553
Шрифт:
Николета разказа за най-древния метод за правене на вино – винифициране в глинени съдове, заровени в земята. Той се практикува от 8 хиляди години в Кавказкия регион. Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст. Над земята се отбелязват с кръст. На пролет, обикновено през месец март, се разравят от земята и виното „възкръсва“, следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот. „Квеврите“ обикновено са с вместимост 1 500 и 2 000 литра, но достигат и до 5 000 литра. За съжаление, майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции. Методът на винификация „квеври“ е под егидата на ЮНЕСКО.
Николета Дикова акцентира върху бели сортове, произведени с дълъг контакт с джибрите, както се правят червени вина. Тя представи продукти от изба „Кареба“, която произвежда традиционни сортове от най-важните райони винени райони – Кахети и Имерети.
В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало там. Един от белите сортове е „Крахуна“, който е традиционен за Западна Грузия в района на Имерети. „Виното е свежо и елегантно. Цветът наподобява сорта Шардоне, отлежало в дъб 2-3 години“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 Вихрен Велков.
Виното от сорта „Цуликури“ е подходящ за дълго отлежаване. То е с аромат на сушена кайсия. Дава добри резултати и за шампанизиране, отбеляза Николета Дикова.
Сред традиционните грузински сортове е и виното „Ркацители“. То се произвежда в Кахети, който е най-известният винарски регион в Грузия. Вината, характерни за този район са изключително комплексни, с ясно изразена танинова структура и характерни аромати на стафиди, сушени кайсии и екзотични подправки, като джинджифил и куркума. „В Източна Грузия е традиция да се винифицира с чепката“, посочи енологът. От своя страна Вихрен Велков коментира, че „вината са подходящи да се консумират не само с бели, но и с червени меса, както и с по-тежки сосове“.
Сортът „Мцване“ също е характерен за региона Кахети. Наименованието си е получил от жълто-зеленикавия цвят на узрели плодове. Вината, произведени по кахетински метод са многопластови и подходящи за дълго отлежаване.
Вината, правени по метода „квеври“ са многопластови и комплексни и имат специфичен вкус и аромати. Влизат в категорията на т. нар. “кехлибарени вина”.
Още от „“

Ученици разкриват тайните на египетските пирамиди
14:57, 07 фев 25 /
Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив
14:55, 20 апр 24 /
Незабравимо и бляскaво парти беляза една година glo™ в България
14:58, 13 ное 23 /
Интегрираният проект за водите на град Пловдив продължава своята реализация
09:05, 30 мар 23 /Последни новини

А1 празнува 30 години с атрактивни оферти за смартустройства само за 1 лев/0,51 евро на месец
12:46, 24 сеп 25 / А1
А1 предлага новата серия смартчасовници Huawei Watch GT 6 и Watch GT 6 Pro
01:35, 24 сеп 25 / А1
Музиката като допинг за ума и тялото
18:35, 19 сеп 25 / Idealisti
Рулетка онлайн 2025 - Стратегии и топ казина
15:40, 19 сеп 25 / СвятИзбрани новини

Атлас – Естония
18:10, 24 сеп 25 / Idealisti
Нов опит за затвърждаване на статуквото при рекламата в София, чрез съмнителен доклад на шестима общински съветници
10:26, 24 сеп 25 / Idealisti
Усмихнатият череп на съпротивата
19:55, 23 сеп 25 / Idealisti
Добави коментар