Променят проекта на „Балкански поток“ заради замътване на част от водата за Плевен

10:50, 30 сеп 20 25 2412 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Променят проекта за газопровода „Балкански поток“, след като заради строителните работи част от водата за Плевен стана мътна, съобщи bTV. Един от сложните етапи в проекта е преминаването на газопровода под река Вит край Плевен. Под реката строителите стигат до огромна кухина, разказва един от италианските инженери на обекта.

"Когато установихме, че има проблем, спряхме работа веднага. Проблемът е, че под  земната повърхност има голяма кухина. Когато установихме това, спряхме работа веднага – няма абсолютно никакво замърсяване“, допълни той.

Оказва се, че кухината преминава в подзема река, която пълни един от източниците на питейна вода за Плевен.

Борисов инспектира от хеликоптер строежа на "Балкански поток"

„Един от водоизточниците, който подава вода за град Плевен, при извършване на строителни работи, подземно сондиране, са засегнали водоносния хоризонт и се получава замътване на  водата. Тази вода не е постъпвала в мрежата. Взети са проби, прекратена е тази дейност на обекта и се чака техническо решение друго“, уточни директорът на местното ВиК дружество инж. Митко Спасов.

Пробите доказват, че опасно замърсяване на водата няма. Но продължаването на строителството на газопровода по план е невъзможно, защото при пробиването се използва бентонит. Кметът на близкото село Крушовица разказва, че водата в населеното място също е станала мътна.

За да бъде изпълнен проектът, се налага временно да бъде преместено коритото на реката. Газопроводът идва от изток. В момента се извършва строителство, за да може тръбата да премине под реката и да продължи на запад.

В село Крушовица се оплакват от пресъхване на кладенците през последния месец и правят възка със строителството на тръбата, но всички специалисти са категорични, че това няма нищо общо с газопровода. Причината е сушата, която мъчи повече от половин България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама