Вносът на боклука в Плевен е законен, престъпление се търси в преработката му

20:36, 03 яну 20 / Общество 25 1970 Шрифт:
Topnovini

Вносът на боклука, открит в складове край Плевен, не е незаконен. Той е внесен у нас с всички разрешителни. Престъплението обаче може да се търси в това, че не са изпълнени ангажиментите да бъде преработен, с което е застрашена околната среда, съобщи БНТ.

9000 тона отпадъци, внесени от Италия, са открити в Плевен

За момента няма данни отпадъците да са опасни за здравето на хората, но това тепърва ще се проверява.

Разследва се и документно престъпление, тъй като фирмата е получила разрешение, без да докаже, че има възможност да преработи целия боклук. Уточняват се и фирмите, от които е пристигнал боклукът от Италия и дали дали някои от тях не са свързани с калабрийската мафия Ндрангета.

Проверяват се и още пет фирми с подобна дейност у нас, като най-вероятно и там ще видим подобни операции на органите по сигурността.

Борисов: Подготвят се акции за боклука на още 7 места

Според източници на медията някои от балите на площадката в Плевен са там още от 2014 г. Обработването на боклука е трябвало да приключи до края на 2018 г. Проверките на екоинспекцията през всичкото това време не са открили нарушения. Последната от петте проверки е от 19 декември и тя също установява, че разрешителните на фирма "Феникс Плевен" ЕООД за внос и преработка се изпълняват стриктно. 

След акцията в Плевен: Четири служителки на РИОСВ са привикани на разпит

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.