Плевен инвестира 18 млн. лв. в екологичен електротранспорт

14:50, 19 ное 19 / Политика 25 1643 Topnovini
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Плевен Георг Спартански и управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД инж. Ангел Несторов подписаха договор за обществен електротранспорт в общината. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС).

Общият размер на инвестицията е 18 млн. лв. ОПОС осигурява 15 млн. лв.

По проекта ще бъдат закупени 14 нови електрически автобуси и 14 зарядни станции. Предвижда се монтаж на станциите за бавно зареждане на автобусите в двете депа - тролейбусно депо на ул. „Кичево“ № 4 и тролейбусно депо в жк „Дружба“, ул. „Александър Малинов“ № 53.

Експлоатацията на новите превозни средства ще се оптимизира чрез интегриране на новопридобитите електрическите автобуси към съществуващите интелигентни транспортни системи на масовия градски обществен транспорт на гр. Плевен. С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) с източник транспорт от 0,43 на 0,33 тона на година.

Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за над 95 000 жители на община Плевен. Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!