Застрашена ли е река Вит от екокатастрофа?

07:56, 18 ное 19 25 2889 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Река Вит е застрашена от екокатастрофа. За това сигнализираха от риболовния клуб "Балканка". На любителските кадри се вижда как багери копаят коритото на реката, за да вземат речна баластра.

Според представителя на клуба Димитър Куманов с нея се правят насипи за строежа на магистрала "Хемус". В ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV той обясни, че след подадения сигнал, техниката се е изнесла и дори е било издадено разрешително от Басейнова дирекция – Плевен за строителството на моста в тази зона. До тогава този мост не е имал разрешително за ползване, добави Куманов.

Снимка: bTV

"Това означава, че мостът няма как да има разрешение за строеж, тъй като това разрешително на Басейнова дирекция е задължително да го има, за да се издаде разрешението за строеж", каза още той. 

По думите му има много сериозно нарушение, а разрешително за копаене на речна баластра така и не е било предоставено, макар че са направени опити то да бъде изискано от хората с тежките машини.

Куманов заяви и че множество сигнали са започнали да пристигат при тях преди седмица именно за това място. 

„До Басейновата дирекция пуснахме сигнал, а те ни отговориха, че са ходили и са видели на място как се гази в коритото на реката с тежка техника, копали са баластра от реката, но не са хванали извършителя, ние отидохме на другия ден и го заснехме. Всички хващат нарушителя, освен Басейнова дирекция – Плевен и РИОСВ – Плевен”, коментира още Кумнанов.

Снимка: bTV

Представителят на риболовен клуб „Балканка” разясни също, че на мястото, където се копае някога е имало и горичка. Освен това поясни, че в подадения сигнал е обяснил, че речната баластра не е добър материал за строеж на тялото на пътя, понеже е много разнородна.

Тежките машини изчезват и в момента, в който bTV отива да заснеме багерите. Официални въпроси по казуса са изпратени до АПИ, откъдето са заявили, че до момента сигнали не са получавани. Отправено е питане и към регионалното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама