Плевен посрещна Съединението с концерт на 120 музиканти пред паметника "Майка България"

12:05, 06 сеп 19 / Култура 25 4533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Плевен за първи път посрещна празника на Съединението с концерт на 120 певци и инструменталисти пред паметника "Майка България", който е издигнат в подножието на хълма към Панорамата "Плевенска епопея".

Под мотото "Съединението прави силата" всички професионални музикални институти на града изнесоха под открито небе вълнуващ двучасов спектакъл под диригентството на младия пианист Георги Милтиядов. Негова бе идеята за музикалното събитие, той бе автор на впечатляващи оркестрации и аранжименти на прочути музикални творби от класиката до днешния ден, предаде БТА.

Силно начало постави изпълнението на песен от "Кармина Бурана" от Крл Орф.

Вълнуващ акцент беше съвременен прочит на "Девойко, мари, хубава, девойко", изпълнена от хора на Северняшкия ансамбъл, хор "Гена Димитрова", Биг-Бенд - Плевен, Плевенската филхармония и квартет ГеоМарЧаЛо. Водещ и изпълнител бе и актьорът Камен Воденичаров. Музикантите, освен класика и българска музика, поднесоха по оригинален начин световни хитове от популярната музика.

Хилядната публика, изпълнила до краен предел всички пространства на пешеходния булевард "Генерал Скобелев", както и балконите на съседните многоетажни сгради, аплодираше изпълнителите с възгласи "Браво!". Спектакълът завърши с изпълнение на химна и илюминации.

Честването на 134 години от Съединението на България ще продължи в Плевен по-късно с тържествен ритуал и военни почести пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама