Започва умъртвяването около огнището на африканска чума в Плевенско

08:36, 04 юли 19 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ветеринарните власти започват умъртвяване на всички домашни свине в 3-километровата зона около огнището в плевенското село Жернов, където в сряда беше открито огнище на африканска чума при домашните свине в лично стопанство. В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор.

Директорите на областните дирекции на Агенцията по храните в Северна България свикват заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните (БАБХ) обясни, че това огнище е на над 200 километра от първото огнище, открито у нас, и се появява година по-късно.

“По-скоро огнището в Жернов е свързано с близките огнища, разположени от другата страна на Дунав. Отдавна алармираме за това, че по цялото протежение на българо-румънската граница има огнища в румънска страна", подчерта д-р Чобанов пред БНР.

"Африканската чума не е заразна за хората в чисто здравословен план, но е изключително неблагоприятна по отношение на икономическия ефект върху държавата и бизнеса“, каза той и посочи още че ветеринарните власти знаят колко животни подлежат на умъртвяване в района.

“Но имаме опита от Тутракан, когато също знаехме, но се оказаха три пъти повече. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", подчерта той.

Чобанов коментира, че хората не изпълняват нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета. “Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика, контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин“, разясни той.

Стопаните на умъртвените прасета в 3-километровата зона ще получат обезщетения. “Начинът за изплащане е много точно и ясно разписан в закона. При условие че има възможност, те ще получат обезщетение“, подчерта Чобанов.

Според него, ключовите мерки, към които трябва да се тръгне още днес са:  “Повишаване на нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси с цел предотвратяване на проникването на заболяването. Конкретно в случая, тъй като вече имаме констатирано огнище, една от най-важните мерки е бързо ликвидиране на огнището, за да може да възпрепятстваме евентуалното пренасяне на вируса от това огнище към други“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама