Жълт код за наводнения и градушки в девет области

06:30, 03 юни 19 25 2522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жълт код за проливни дъждове, наводнения, гръмотевични бури и опасност от градушки е обявен за 9 области в Западна и Централна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София-област и София-град. Очакваното количество на валежите е около 25-35 литра на квадратен метър. 

В източните райони ще е почти без валежи. Там ще има и повече слънчеви часове, ще духа слаб юг-югоизточен вятър, а температурите ще са по-високи.

Преобладаващите максимални температури ще са между 21 и 26 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане близко до средното за юни.

В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевични бури. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 м около 16 градуса, на 2000 м - около 9 градуса.

По Черноморието облачността ще е променлива, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са до 24-26 градуса. Температура на морската вода е 16-22 градуса, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Към края на седмицата вятърът ще стане северозападен, след това север-североизточен, ще остане слаб. Валежите в западната половина от страната ще намалеят, но ще се увеличи вероятността за превалявания на изток. Температурите слабо ще се повишат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама