Терористът от Нова Зеландия е нощувал в Плевен

12:45, 16 мар 19 25 2364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терористът, който стреля в две джамии в Нова Зеландия и уби 49 души, е спал в Плевен. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Брентън Тарант е бил в България през 2018 г. Според събраната от службите информация до момента, мъжът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.

Премиерът свиква спецслужбите заради българската връзка с атентата в Нова Зеландия

„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.

                                                                                                              снимка: БГНЕС

„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.

„Исторически обекти е посещавал. Пак казвам няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната”, заяви главният секретар на МВР.

                                                                                                              снимка: БГНЕС

 

Той отказа да даде повече информация за това, къде точно е спал Тарант в Плевен.

„Имаме я тази информация, но не мога да ви я кажа. На няколко места е спал, установени са, знаем населените места. Няма как да ви кажа, докато не извършим необходимите проверки”, допълни Иванов.

Той заяви, че все още няма информация как Тарант е плащал у нас – кеш или с карта.

                                                                                 снимка: БГНЕС

 

„Всичко това се проверява, имаме добра връзка с колегите от ДАНС, контратерористичният център работи, там има колеги от всички служби, отделно държим интензивен обмен с партньорските служби”, допълни Иванов.

„Това е най-важното според мен, че нямаме никакви данни за терористична дейност на територията на страната”, подчерта Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама