Изложба за велики исторически събития гостува в Плевен и Велико Търново

18:00, 04 фев 19 / Култура 25 1824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С фотодокументална изложба Регионален исторически музей-Велико Търново отбелязва 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

В експозицията чрез оригинални фотоси са представени старо Търново, сградата на бившия турски конак, където се свиква „събора” на нотабилите, както и графики от вътрешната уредба на заседателната зала. Специално място е отредено на основните фигури, оратори и представители на либералното и консервативното течение в събранието – екзарх Антим I, Петко Славейков, Петко Каравелов, Драган Цанков, Григор Начович, Тодор Икономов и д-р Константин Стоилов; реликвите – бронзовия звънец, конституцията, държавния герб и т. н.

Идеята за „Търново като люлка на българската държавност” е доразвита с отделни художествени визии, посветени на Първото, Третото, Четвъртото, Петото и Седмото Велики народни събрания, заседавали в старата столица в унисон с държавната приемственост и традиции. Темите са представени с оригинални фотоси на Александър I Български, Фердинанд Сакс-Кобург-Гоатски, читалище ”Надежда” по време на Третото и Четвърто събрание, посрещането на царските особи в Търново.

Отделено е внимание и на тържествата по повод 130-тата годишнина от Учредителното събрание, като са показани конституциите на България от 1947, 1971, 1991 г.

Изложбата "140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция" ще е експонирана от 8 февруари до 20 април на ул. „Независимост“ пред факултет „Изобразително изкуство“ във Велико Търново.

Документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, ще бъде представена в Плевен на 11 февруари от 15.30 часа. На пресконференция днес областният управител на област Плевен Мирослав Петров представи инициативата на Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви“.  В Плевен любезен домакин на изложбата ще бъде ХГ „Илия Бешков”.

Изложбата ще гостува във всички 28 области. След Плевен неин домакин ще бъде Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама