Оранжев код за снеговaлеж и силен вятър в шест области в страната

07:30, 28 ное 18 25 3630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оранжев код е обявен днес за шест области Източна България - Варна, Добрич, Бургас, Шумен, Разград и Търговище заради очакваните снеговалежи и силен вятър. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

 

Предупреждение в жълт цвят има за останалите области на страната.

Снеговалежите се движат от север на юг и днес до края на деня ще покрият цяла северна България и почти цяла южна България. Почти без сняг ще остане само Горнотракийската низина. Там, където не вали сняг, ще вали дъжд. Значителна снежна покривка ще се образува в Северозападна и централна северна България. За районите на Берковица, Мездра, Враца, Плевен, Попово, Търговище и Силистра тя ще е над 10 сантиметра.

Сложна картина се очертава на североизток. През нощта там валя дъжд, а температурите вече са под нулата. Очаква се на много места в Добруджа и по северното Черноморие да се заледят пътища и електропроводи. Освен снега, в североизточна България очакваме бурни ветрове със скорост до 70-80 километра в час. Това е предпоставка за образуване на преспи и снегонавявания.

Температурите днес сутринта са около и под нулата в северна България и между 2 и 4 градуса на юг. През деня на север ще става по-студено с температури около -5 - -6 градуса. В южна България – между 5 и 10 градуса. За цялата страна са в сила предупреждения за опасно време. Сняг и силен вятър в североизтока, валежи до 30 литра на квадратен метър за денонощие в южна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама