В Плевен обсъдиха взимането на общински кредит

14:00, 20 ное 18 / Общество Сподели в: 25 299 Topnovini Автор: Topnovini
1
2

При засилен интерес от страна на гражданите премина организираното от Община Плевен обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД  („Фонда”).

Повече от три часа в зала „Гена Димитрова” кметът Георг Спартански отговаря на въпроси и разяснява същността на проектите, които ще се реализират със средствата от заема, за процедурите, условията и сроковете за отпускане на кредита.

Дългосрочният общински дълг е за 6 128 000 лв., целта на поемането му е финансиране на инвестиционни намерения на Община Плевен за основен ремонт на площад „Свобода” и пешеходната улица „Васил Левски” от площад „Свобода” до площад „Стефан Стамболов”, ремонт на сградата на Автогара – Плевен, и автобусните сектори, както и  изграждане на площадка за скейтборд в района на чешма Балаклия.

Финансовият ресурс на фонда за Северна България е около 210 млн. лв. и в периода до 2020 г. всички общини от Севера ще се състезават за средствата. Тази, която има по-добра подготовка и действа по-оперативно, ще може да се възползва от парите, уточни г-н Спартански.

Той изслуша и мненията и предложенията на гражданите, които ще обобщи и ще представи на заседанието на Общински съвет – Плевен, през м. декември заедно с предложението за вземане на кредит. Тогава местният парламент ще трябва да се произнесе дали одобрява поемането на този дълг.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани