Как почти всяка кола в Плевен е с инвалидна карта, за да не плаща паркинг?

10:10, 08 ное 18 / Общество Сподели в: 25 1468 Topnovini Автор: Topnovini
1

В ''синята зона'' в Плевен почти всяка кола е с инвалидна карта, за да не плаща паркинг. С инвалидни карти на частните си автомобили са дори полицаи и автоинструктори. Оказва се, че всеки десети човек в Плевен е човек в неравностойно положение. Възможно ли е това?

 

Инвалидната карта позволява безплатно паркиране на хора с минимум 50% намалена трудоспособност, доказана с ТЕЛК. Без да подозира, че е сниман от скрит камера обаче, служител на Центъра за градска мобилност споделя пред Нова телевизия, че не всички, използващи картите, са инвалиди.

Картата е лична, не е на автомобила. Според наредбата на Община Плевен тя може да се ползва и от друг човек, но само ако при и по време на паркирането той обслужва персонално лицето, чиято е картата. 

30 октомври. 9 часа сутринта. Зад областната дирекция на полицията паркира полицай. На предното стъкло на автомобила, от който слиза, има поставена инвалидна карта.

Тя е издадена на жена, която има увреждания. Полицаят обаче е сам в колата, а инвалид няма.

Полицай Павлин Георгиев признава, че няма инвалидна карта. Когато разбира, че е заснет да паркира на мястото, той казва, че всъщност ползва картата на майката на съпругата си.

Други шофьори с инвалидни карти, също не бяха с притежателите им, но обясниха, че ги чакат. 

Учебен автомобил също има карта за безплатен паркинг за хора с намалена трудоспособност. Тази карта също се оказа на жена, а в колата беше само инструкторът. По-късно същият ден на колата беше поставена скоба.

„Ако погледнем наредбата вие не сте в правото си – въпросът е правилен, казаха ми от градска мобилност доведете инвалида, как да го доведа, като аз съм го изпратил вече”, казва Пламен Мирчев. Той казва, че според него  скобата е сложена избирателно, защото има много автомобили  с инвалидни пропуски.

А за да избегнат глобите и отнемането на инвалидните карти, някои нарушители изпадат в комични ситуации. Като Пламен, който пропътува пътя до съседно село, за да докара притежателя на картата и да бъде освободен от скобата.

Какво показва сметката - всеки десети човек в Плевен е инвалид. Издадените инвалидни карти са близо 10 хиляди. Валидни от тях са половината, останалите са вписани като изгубени, унищожени или с изтекъл срок.

Асен Асенов, който работи в Центъра за градска мобилност обяснява, че прави проверки на случаен принцип.

По документи проверки се правят не на случаен принцип, а по установени правила. Хора с инвалидни карти имат право да паркират само на обозначени с маркировка и знаци инвалидни места за не повече от 3 часа. Маркировка няма, а синята зона се използва като безплатен паркинг през целия работен ден.

„Към момента хората, които разполагат с преференциална карта за паркиране, ползват по-облекчен режим, защото опитвайки се да въведем наредбата изцяло, без да сме изрядни в маркировката, това ще доведе до конфликти”, казва директорът на Центъра за градска мобилност гр. Плевен Иваница Георгиева.

Тя обяснява, че инспекторите могат да проверят единствено визуално дали тази карта е издадена от ЦГМ или от друг град.

А ако от Градска мобилност решат да направят проверка, единственото, което могат да направят, е да сложат скоба на колата ви. Ако вие обаче не се появите до 19:30 часа, скобата трябва да бъде премахната, защото свършва работното им време и няма как да бъде установено нарушение.

От Центъра за градска мобилност могат да правят и съвместни проверки с полицията.

Кметът на Плевен Георг Спартански заявява, че проблемът ще бъде решен с поставянето на пътна маркировка. Надява се това да приключи до края на месец ноември. 

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани