Почти всяко трето дете страдало от атопичен дерматит

19:20, 06 ное 18 25 1705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Почти всяко трето дете страда от атопичен дерматит, а очакванията са, че през 2050 г. всяко второ дете, родено в развита държава, ще бъде с предразположение към атопия", каза д-р Жана Казанджиева от Българското дерматологично дружество.

По думите й 30% от активното население страда от кожни проблеми. През последните години най-силните алергени са никел, кобалт, хром, парфюми, консерванти, минерални масла, текстилни бои, растения и др., допълни дерматологът, подчертавайки, че кожните заболявания могат да се лекуват.

"Близо 70-80% от децата с атопичен дерматит "израстват" болестта, но при една пета от тях се появяват дихателни проблеми, както и повишен риск от развитие на алергии", каза доц. Развигор Дърленски, член на дружеството. "Последни данни сочат, че ако веднага след раждането на фамилно обременено бебе започне третиране с емолиенти, рискът от атопичен дерматит намалява с 50 на сто", допълни той.

Модерният домашно направен от брашно, лепило и боракс пластилин - слайм, също може да предизвика алергични реакции, предупредиха дерматолозите.

От 12-ти до 14-ти ноември ще се проведе десетата кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, в която ще се включат София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна. Специалистите ще преглеждат безплатно, а желаещите трябва предварително да се запишат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама