Първа копка на завод за автомобилни кабелни инсталации край Плевен

14:05, 27 сеп 18 25 2001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инвестиция от 32 млн. евро и осигуряването на 2000 работни места предвижда да направи германската компания за автомобилни кабелни инсталации "Леони" в региона на град Плевен. Това стана ясно по време на първата копка на завода, на която присъстваха още министърът на икономиката Емил Караниколов, вицепремиерът Томислав Дончев, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, кметът и Областният управител на гр. Плевен Георг Спартански и Мирослав Петров, изпълнителни директори на "Леони" и др.

По думите на Караниколов тази инвестиция ще стимулира икономическото развитие и ще допринесе за повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пазара на труда в областта. В тази връзка, той подчерта, че само за последните няколко седмици инвестициите вече са над 100 млн. лв, напомняйки за новооткрития завод за самолетни части преди дни в Пловдив.

Икономическият министър поясни още, че България и Германия се радват на рекорден стокообмен и през последните години той надхвърля над 7 млрд. евро годишно. Според него това, от една страна, е ясен знак, че двете страни развиват повече от успешни двустранни взаимоотношения, а от друга, че България има висок потенциал да привлича инвестиции, чрез предприетите мерки в тази посока, като въвеждането на елементи на дуалната система за обучение, издаването на т.нар. „сини карти“ с цел преодоляване на недостига на работна ръка, намаляването на административната тежест, развитието на индустриалните зони и др.

Министър Караниколов напомни, че от началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) са издадени 15 сертификата, а предвидените инвестиции възлизат на близо 700 млн. лв., като се очаква да се разкрият 1316 нови работни места. Голяма част от тези проекти ще се осъществят във високотехнологичния и производствения сектор, където ще се реализират стоки и услуги с висока добавена стойност. Той допълни, че към настоящия момент имаме 56 инвестиционни проекта в процес на сертифициране за близо 1 милиард лв. и се очаква да се разкрият 4327 нови работни места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама