Търсач на злато открива костите на двама от ''Килърите''

18:30, 19 сеп 18 25 1325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стоян Кавлаков кара колелото си по черен път, но на завоя на река Гугутница недалеч от София зимна обувка с черен чорап привлича погледа му. Връзката ѝ е здрава и той решава да я вземе. Посяга, но се сепва уплашен - в чорапа има част от крак. С погнуса Стоян пуска обувката и звъни на тел. 112. Оттам го съветват: “Стойте, където сте, изчакайте полицията”.

Обаждането е регистрирано малко след 16 ч на 24 май 2011 г. Патрулка отива на мястото до село Железница, следвайки обясненията на Кавлаков. Той стигнал до селото с автобус. Продължил с колело 300-400 м към Ярема и влязъл в гората.

48-годишният мъж има хоби да промива пясък в търсене на злато, разказват днес полицаи. Работата е много за една-две златисти люспички, но тръпката е голяма. В този ден обаче вместо злато находката е друга - човешки останки. Следват разпити и огледи до мръкване около рекичката.

Екипи от столичното Осмо РУ и Криминална полиция към СДВР обхождат гората. В протоколите се отбелязва, че е иззета кафява зимна тренинг обувка. Тя е лява, 44-и номер, с надпис AKTIVE на петата.

На около 6 км от разклона за село Плана в местността ‘’Пържови поляни’’ по черен път на 480 м от Гугутица е намерен човешки череп с дупка в лявата част. “При преместването му видяхме, че отдясно има голям отвор, вероятно от изстрел в главата”, разказва полицай.

На 10 м от черепа намират втори. В околността и по нанадолнището край реката са пръснати кости с различна големина и форма, някои дъговидни, извити като лопатка. Сред тях има дреха с надпис NAVE и яке LOTO SPORT, омотано с бодлива тел.

Най-много от човешките останки са открити от двете страни на 75- сантиметров каменен зид, на около 3 м от реката. По костите и черепите няма меки тъкани, но повечето зъби по горните челюсти са запазени. Находките са пратени първо в Катедрата по съдебна медицина към Александровска болница, а после и в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК).

Извлеченият ДНК профил е сравнен първо с наличните в базата данни на МВР. Съмненията са, че останките са на двама млади мъже от Червен бряг, издирвани като членове на бандата на Килърите - Владимир Филев, на 36 г., и Георги Георгиев, на 26 г. След месец те се потвърждават. Убитите са идентифицирани едва след изследване на две парчета от бедрени кости. По това време делото срещу бандата на Петър Стоянов-Сумиста вече пътува към окръжния съд в Шумен, който става арена на един от най-големите съдебни процеси у нас през последните 10 г. Групата е обвинена за серия убийства по поръчка - на търновския адвокат Петър Лупов (25 март 2009 г.), на шуменския бизнесмен Румен Рачев (3 юли 2009 г.) и на бизнесмена от София Борислав Георгиев. (За неговата смърт на 6 април 2008 г. са уличени трима, но съдът ги оправдава.) Има и обвинения за побоища, палежи и лихварство.

Сагата в съда започва в края на юни 2011 г. Тогава все още почти никой не вярва, че на финала ще има 3 доживотни присъди - на Петър Стоянов-Сумиста, търновския бизнесмен Георги Вълев и бившия гард на Бай Миле Васил Костов-Кеца, заради две от убийствата и ред други престъпления.

 На 27 юли 2009 г. Филев и Георгиев са обявени за издирване у нас и в чужбина. През онова лято близките им не подозират нищо за съдбата им. Смятат, че Владо и Георги са на море. Шокирани са, когато снимките им, разпространени от МВР, се появяват в медиите заради убийството на Румен Рачев. Двамата са заподозрени за участие в покушението от първите дни на разследването в Шумен - Филев като извършител, а Георгиев като помагач, който трябвало да откара земляка си с кола до мястото на престъплението и после да му помогне да избяга.

Вижте подробности!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама