Повдигнаха две обвинения на майката на детето от Перник

18:10, 20 юли 20 25 6358 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Две обвинения – за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие на малолетно лице и за малтретиране на малолетно лице, са повдигнати на майката на 3-годишното момиченце от Перник. Това съобщи районният прокурор на Перник Аделина Алексиева. Делото е внесено в съда.

Искането на прокуратурата с оглед дадено становище от назначените по делото експерти - психиатър и психолог, е за налагане на принудителна медицинска мярка на майката на основание чл. 70 от НПК, съобщава БНР.

Детето, което снощи бе отнето от майка му заради упражнено насилие, е настанено временно в приемно семейство. Социалните работници започват проучване на роднините и близките на детето, като при желание от тяхна страна и ако се прецени, че те могат да се грижат за него, то ще бъде настанено при тях.

Майката живее с детето си в Перник от около година и половина. В продължение на 6 месеца миналата година семейството е наблюдавано от социалните работници след излизането му от услугата „Звено, майка и бебе”. Услугата е ползвана, тъй като майката е останала без жилище и без подкрепа от близките. Началникът на отдел „Закрила на детето“ Румяна Герова в Перник заяви, че в момента детето се чувства добре.

Родителите на малтретираното дете са задържани за 24 часа в полицейския арест в Перник. Материалите са докладвани на Районна прокуратура Перник.

При среща с бащата той е обяснил, че с майката живеят заедно, знаел за насилието, но не е предприел действия. По неговите думи майката се е грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение. Бащата е изявил желание да се грижи за дъщеря си, като това може да стане най-рано след приключване на досъдебното производство.

Социалните служби са в готовност да започнат работа по реинтеграция в семейството, ако майката докаже, че може да гледа добре детето си и увеличи родителския си капацитет.

Майка, била детето си в клип - в ареста за 24 часа

„Детето беше във видимо добро състояние, чистичко, добре облечено и спокойно, когато го изведохме. Майката си даде сметка какво се е случило и какви последствия има от качения клип и извършеното деяние. Съжаляваше за направеното”, обясни началникът на отдел „Закрила на детето” в Перник - Румяна Георгиева. 

Георгиева посочи, че обяснението на майката за насилието е било, че по този начин е искала да накаже бащата на детето, който не им обръщал достатъчно внимание. „Той се оказа по нейни данни и сведения, че е на работа в София. Ние не успяхме да осъществим връзка с него. По думи на майката те живеят заедно”, уточни тя. 

Началникът на отдел „Закрила на детето” в Перник допълни още, че видимо майката е изглеждала психически добре и не е освидетелствана. „Това, което видяхме във Facebook, ни навежда на мисълта, че тя има някакви религиозни убеждения, нищо повече. Полицията ще работи по този въпрос и ще излезе с факти”, каза още Георгиева. 

"До момента са намерени няколко клипа с насилие над 3-годишното момиченце в Перник" каза в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева. „Колко често се е случвало това е трудно да се каже. Със сигурност то е преживявало трудни моменти“, каза тя.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама