МОСВ отпусна още 250 хил. куб. м. вода от "Студена" за питейно-битови нужди на Перник

17:47, 24 юни 20 25 2345 Шрифт:
Редактор:

Във връзка с постъпило искане от „ВиК“-Перник министърът на околната среда и водите Емил Димитров днес утвърди изменение в Месечния график за ползване на водите от комплексните и значими язовири за месец юни, с което се отпускат допълнително 250 хил. куб. м. вода от язовир „Студена“ за питейно-битово водоснабдяване на гр. Перник", съобщават от МОСВ.

Така общо разрешените за използване за питейно-битово водоснабдяване обеми от язовира за месец юни стават на 1.050 млн. куб. м.

Съгласно предоставената справка от „ВиК“ Перник за състоянието на яз. „Студена“ наличният обем в язовира към днешна дата е 20.700 млн. м3. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се увеличава и е 18.300 млн. м3. При така достигнатия обем на запълване, съгласно разработените от НИМХ правила за управление на водите в яз. „Студена“, е допустимо да се подава без ограничения вода за питейно битово водоснабдяване, но при условие да не бъде надвишаван годишният лимит.

Край на водния режим в Перник

Изменението на графика беше направено след среща вчера на министър Димитров с областния управител на област Перник инж. Емил Костадинов, зам.-кмета на Община Перник Мирослав Стоицев и управителя на ВиК – Перник Борислав Иванов, на която беше обсъдено състоянието на язовир „Студена“.

„Когато станах министър през януари, тази година, язовирът беше пълен на 13 процента, сега, няколко месеца по-късно, е над 82 процента“, посочи министърът на срещата. Той обясни, че язовир „Студена“ може да бъде запълнен до 24, 200 млн. куб. м. Язовирът е уникален с това, че винаги може да бъде спрян да не прелива и да бъде изпусната водата. Според него яз. „Студена“ е в добро състояние и стената е добре ремонтирана. Министър Димитров увери, че разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано.

В рамките на срещата беше обсъден и проблемът с водата в град Радомир. Министър Димитров припомни, че решението за водата, която идва от София до Перник е взето от Столичния общински съвет.

На същия принцип дали да бъде давана вода за Радомир трябва да се реши от общинския съвет на Перник. Областният управител инж. Емил Костадинов благодари на министър Димитров, че е съпричастен с проблема на Перник. „Благодаря за отношението и подкрепата през всичките тези месеци, за да може общината да се справи с водната криза. Зам.-кметът Стоицев и управителят на „ВиК“- Перник Иванов също благодариха за оказаната подкрепа от МОСВ.

Министър Димитров изтъкна, че от всички 52 комплексни и значими язовира, които се наблюдават от МОСВ, вече 20 са със запълване над 80 процента, съобщават от МОСВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама