Евакуираха квартал в Перник

14:20, 07 май 20 25 4001 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няколко блока в пернишкия квартал „Калкас“ са евакуирани тази сутрин заради тежка авария. Скъсала се е дигата на шламохранилище. Кварталът е отцепен от полицията. На място работи тежка техника, съобщава бТВ.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане. Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". Над 50 г. в депото се съхраняват милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата, заяви пред БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов.

Снимка: БГНЕС

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов пристигнаха в града заради пробива, а Районна прокуратура – Пeрник започна разследване във връзка с инцидента.

“Няма опасност за населението, въпреки това са предприети действия за частична евакуация на тези, които са на пътя на водата”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Надявам се да не са толкова големи екологичните щети. Шламохранилището е на завода в Перник, през последните години е имало 10-15 предписания какво да се направи и как да се направи", коментира министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Перник.

По думите му на този етап, за да няма отпадъци, Топлофикация ще премине на газ.

Снимка: БГНЕС

Към момента течът е спрян, предстои укрепване, заяви министър Караниколов. "В момента ще извършат анализ защо не е осъществяван контрол най-малко по отношение на това да се наблюдава това състояние, защото няма как да е станало от днес за днес сутринта. Вероятно е имало някакво оттичане и съответно ще се предприемат действия към собствениците или лицата, които са отговаряли за състоянието на това съоръжение...Вероятно тук отново ще се носи отговорност от тези, които са допуснали това състояние", добави той.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че след като е получил сигнала сутринта, веднага се е обадил и на премиера Борисов, който е изпратил трима министри на място. "Видяхте, вече стенат е укрепена, няма разлив на вода. Цялата налична техника, с която разполагат фирмите на територията на общината е тук. Виждате какво огромно количество камъни и инертни материали се изсипва, стената ще бъде допълнително укрепена. Това хранилище трябва да бъде затворено и рекултивирано, така че това са следващите стъпки", добави той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама