Обемът на яз. „Студена” се увеличи с над 2 млн. куб. м. за последния месец

10:57, 09 мар 20 25 2369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С над 2 млн. куб. м. е увеличен обемът на пернишкия язовир „Студена” през последния месец и към днешна дата той вече е над 6 млн. куб. метра. През изминалото денонощие е отчетен поредният рекорден приток от 4 698 л/сек. при разход от 259 л/сек.

Очаква се да бъде взето решение заради грипната епидемия и коронавируса действащия в Перник воден режим да бъде облекчен.

Караниколов: Започваме да мислим за облекчаване на водния режим в Перник

На заседание на Областния консултативен съвет за превенция и предотвратяване разпространението на коронавируса е обсъдено предложението до преминаване на инфекцията, да бъде въведен по-лек воден режим, като водата се спира само нощем.

За целта ВиК ще изготви разчет, който ще представи в Министерството на околната среда и водите. След като ековедомството разреши потреблението да бъде увеличено, новият режим ще бъде утвърден от кмета.

Започна изграждането на водопровода към Перник

Според действащия в момента режим перничани имат вода само по седем часа в денонощието. Досега намеренията бяха режимът да бъде облекчен, когато язовирът надхвърли 10-11 млн. кубика. Идеята бе след пускането на вода по трасето от Мало Бучино водоподаването от „Студена” да бъде спряно, за да може язовирът да се напълни по- бързо. На фона на последните събития обаче вероятно ще се наложи промяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама