Голяма част от Перник и региона е без вода заради авария (ОБНОВЕНА)

08:06, 22 яну 20 25 2308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 6:39, Обновено в 8:06

 

Голяма авария по довеждащия водопровод от пречиствателната станция за питейни води в Перник променя графика на водния режим в по-голямата част от града.

Освен областния център, засегнати от проблема са още град Батановци и 7 села в региона, които ползват язовир "Студена". 

Авариралият водопровод е с диаметър 1020 мм, а аварията е в квартал „Железни заводи”. По отстраняването ѝ работят два екипа – на местното ВиК и на софийска фирма, като при необходимост ще се работи и през нощта до окончателното спиране на теча. Действията им ще продължат до възстановяване на обичайния график на водоподаване.

Продължителността на ремонта няма да позволи градските резервоари да бъдат захранени с достатъчно количество вода и графикът за режимно водоподаване в по-голямата част от Перник и околните населени места, които са на режим, няма да бъде спазен, съобщи БНР.

Аварията няма да се отрази на водоподаването по режим само на кварталите „Изток”, „Тева” и „Мошино”, част от квартал „Иван Пашов” и селата Люлин и Бучино, които ще бъдат водоснабдени по график.

"Аварията е доста сериозна - на единия от двата главни водопровода. Колегите работят от вчера по нея, но не са успели да я отстранят и днес продължават. Засегната е и централната част на града. С това спиране на водата, което доста утежнява мрежата, авариите са се увеличили доста", коментира новият управител на ВиК-Перник Борислав Иванов пред БНТ.

"Реално потреблението по време на режим на водата е по-голямо, защото хората са презапасяват, но не мисля, че са ощетени. Някъде около метър и половина остава до мъртвия обем на язовира. Това се очаква да се случи до 10-15 дни", каза още той.

"Водата, която се подава от пречиствателната станция е с добри параметри, но от старите тръби попадат някакви частици. Съветвам хората да оставят в началото водата да се изтича. В момента водата към промишлена зона е спряна", добави Иванов.

Водата на язовир "Белмекен" ще идва пречистена от София. Изтичането по трасето на цялата мрежа има нерегламентирано, то е включено към загубите, както и кражбите,  обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама