Водата в язовир „Студена“ може да бъде отровена

19:25, 16 яну 20 25 1639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Риболовци алармират за възможност водата в язовир „Студена“ да бъде отровена. Причината за това е, че рибата от язовира не е преместена, а водата продължава да намалява.

И по закон, и според риболовците, при пресушаване на воден обект, рибата трябва да бъде преместена. До момента това не е направено. От централната рибно-опазваща организация рибата е трябвало да бъде извадена в края на месец декември.

А замръзналата вода в язовира на практика прави ваденето на рибата невъзможно. Очаква се ледът да се стопи в края на февруари или началното на март. Риболовците се надяват дотогава да няма умряла риба и отравяне на малкото останала вода във водния басейн.

Преместването на рибата трябва да се направи от ВиК-Перник, съгласувано с екоминистерството и под контрола на агенцията по рибарство и аквакултури. Директорът на ИАРА Галин Николов обясни, че няма научни изследвания и не се знае какво е реалното количество риба, която е в язовира.

От министерството отказаха коментар, защото ВиК дружеството не е поискало съгласуване с тях. От ВиК-Перник заявиха, че нямат специалист, който да прецени има ли нужда рибата да бъде извадена.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама