"Стомана": Кой ще плаща сметките и какво ще стане с ВиК-Перник, ако не взимаме вода от "Студена"

09:08, 13 яну 20 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако "Стомана" не взима от язовир "Студена", кой ще плаща сметките и какво ще стане с ВиК-Перник - тези въпроси зададе Антон Петров, член на УС на "Стомана индъстри" по БНТ.

"Ако "Стомана" не взима от язовир "Студена", кой ще плаща сметките? Знаете ли, че 2,5 млн. са фактурирани. От тези 2,5 млн. 700 хиляди са на "Стомана". Ако "Стомана" не плаща тази сметка, знаете ли какво ще стане с ВиК-Перник? /.../ Когато "Стомана" плаща, защо да не ѝ дадеме повече да плати?", попита още Петров.

Синдикати искат от Борисов вода за „Стомана индъстри“ в Перник

Той коментира искането на синдикатите да бъде разрешено на "Стомана индъстри" да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир "Студена" в случай на замръзване на алтернативните източници. "Такъв е периодът - зима е. Ако замръзнат другите водоизточници, металургичното оборудване не може да бъде спирано и пускано лесно - това е огромна машина. Трябва да има някакво аварийно водоснабдяване".

"Откакто придобихме "Стомана" 2000 г., една от основните ни дейности беше да оправим водния цикъл на предприятието. Бяха инвестирани над 20 млн. лева още тогава. Точно, за да няма течове", каза още той.

Нено Димов остава в ареста

"Само в последните 10 години от 4,5 млн. кубика сега сме стигнали да ползваме 650 хил. кубика на година. /.../ Ние ползваме под 3% от водата на Перник, когато не използваме нашите водоизточници, а ползваме водата от язовир "Студена".

Предприятието използва всичките водоизточници, които има на територията си, включително нови сондажи, подпочвени води, заустване на дъждовните води, добави той. Най-вече оборотните води на "Стомана" се пречистват и се вкарват в производствения цикъл на предприятието.

ВиК-Перник с временен управител

Нито язовир "Пчелина", нито язовир "Лобош" могат да бъдат водоснабдяване на "Стомана", каза Антон Петров.

"Лобош" е под нивото на водоснабдяване на "Стомана" - по-ниско е като надморска височина, и цялото оборудване, което е имало държавното предприятие "Напоителни системи" някога като помпи, тръби, е откраднато и то не съществува от десетилетия. Така че този водоизточник няма как да стигне до "Стомана", обясни Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама