Акции в Перник и в МОСВ, отведоха Нено Димов за разпит (ОБНОВЕНА)

13:37, 09 яну 20 25 4030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отведоха министър Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата, съобщи Нова телевизия.

"Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление след като приключим. Не съм задържан", заяви пред журналисти той, преди да бъде качен в кола на ведомството.

Особен интерес за разследващите са графиците, които МОСВ трябва да изготвя за водните обеми и наличности във всички язовири на територията на страната, съобщи БНТ, като се позовава на свой източници.

Припомняме, че от сутринта на територията на Перник и София се провежда разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник. Това съобщи в Перник главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

Проверява се и ремонтът на язовирната стена.

Делото е под наблюдение на специализираната прокуратура. Освен действия по разследването, разпити на свидетели, претърсвания се провеждат и в МОСВ. В сградата на министерството се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредена от Гешев проверка, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България.

По информация на NOVA са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК - Иван Витанов. Местни медии съобщиха, че домът на бившата кметица на Перник Вяра Церовска в Брезник също е обискиран. 

Дали има задържани за 24 часа или обвиняеми ще стане ясно до края на деня, коменитра Гешев. До утрешния ден трябва да бъдат разпитани над 30 души, добави той и отбеляза, че положението в Перник е трагично заради водния режим.

"Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен", отбеляза още Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията. „Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“, заяви той.

По-рано днес главният прокурор разговаря с кмета на Перник Станислав Владимиров в сградата на Съдебната палата в града. "Още през март се очаква да се преодолее кризата", за първи път даде оптимистична прогноза Владимиров, цитиран от DarikNews.bg. В подкрепа на думите си кметът на Перник съобщи, че над водосборната зона на язовир "Студена" има около 45-50 см сняг, който напролет ще се стопи и трябва да попълни водоема. "Надяваме се и на по-влажна пролет", каза той, като преди това очаква и още снеговалежи в района на водосборната зона.

Политическите реакции

"Работата ми не е да съм запознат с акциите, а да осигуря условия на МВР, ДАНС, БОП и прокурорите да проведат подобни акции. Имат пълната свобода да го правят", коментира Борисов.

Попитан дали ще има оставки заради водната криза и боклук, премиерът заяви: „Оттук нататък ще говорят прокурорите. Мога да кажа, че от МВР и ДАНС работиха активно, седмици наред, за да уточнят фактите и доказателствата...".

На въпроса дали ще има освободени министри Борисов отговори: "Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментираме. Нека да имаме обвинителни актове".

 „Това дали си от ГЕРБ или БСП не трябва да значи нищо. Има свършена и несвършена работа“, каза още Борисов.

Според ДПС Бойко Борисов трябва да отстрани министрите, срещу които се води разследване.  „Ако премиерът е последователен в действията си, докато текат разследванията може би е редно временно да отстрани съответните министри, срещу които се води разследването. Ако е последователен, естествено. Имаме претенции към работата на целия кабинет, и към Нено Димов, и към другите министри", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Проблемът е национален и политически. Отговорността трябва да се носи на централно равнище. Оставките на ресорните министри отдавна трябваше да са факт", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Вотът ни на недоверие е към правителството. Министрите са само изпълнители на политическа воля на един модел, който доведе до този резултат след 10 години управление на ГЕРБ", добави тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама