Пробите на водата в Перник са добри, освен в проблемния квартал "Проучване"

09:36, 26 дек 19 25 2417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не водният режим е причината двата блока и детската градина в квартал "Проучване" да останат без вода, а наличие на заразен с ешерихия коли водопровод, съобщи БНТ.

Втори ден жителите на няколко блока в квартала са без вода. Експерти взимат и проби. Подмяната на водопровода, който не е сменян от 30 години, е в ход. Четирима души са в болница, след като има съмнения, че са консумирали негодната за пиене вода. Още хора обаче се оплакват от стомашно-чревни проблеми и ще посетят лекар днес.

Четирима са в болница в Перник заради ешерихия коли

Инженерът на текущия ремонт Росен Прокопиев, каза, че веднага след като е установено, че има авария, е докарана водоноска, осигурена е минерална вода и се е започнала работа по подмяна на трасето.

Хората твърдят, че са се обадили да сигнализират за проблема, но от ВиК не са реагирали. А водата воняла. Сигналът за водата е подаден на 17 декември, а е спряна едва преди Бъдни вечер. Оттогава жителите на двата блока и детската градина са без вода. Има докарана една водоноска в квартала, но хората се оплакаха, че е малка и не могат всички да се снабдят с вода.

 „Проби са взети от пет пункта в квартала след постъпване на сигнал от жители на 23 декември. Всички проби са добри - водата е годна за пиене, с изключение на тези, които снабдяват блок 12 и 13, както и детската градина“, обясни Явор Чаушев, директор на Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Перник. “Водата им е с нарушени цвят и мирис и в нея има бактерията ешерихия коли във връзка с възникнала авария“, добави експертът.

Кметът на Перник за проверката в „Стомана”: Има теч, не може да се твърди, че е кражба

Текат действия за отстраняване на аварията. Връчено е предписание на управителя на ВиК дружеството за вземане на незабавни мерки и спиране на водата до отстраняване на проблема“, обясни Чаушев. „Бактерия може да попадне във водата по различен начин, коментира той и добави, че на въпроса трябва да отговорят от ВиК дружеството.

Заразените хора са приети в болница със симптоми на отпадналост, гадене, повръщане.

„Оказа се, че аварията е доста сериозна. Щом се отстрани аварията, ще бъдем уведомени веднага, за да се вземат проби“, коментира Чаушев. „От дружеството обещават аварията да бъде отстранена в най-кратки срокове, а резултатите от пробите излизат за един ден“, каза още той.

От Общината обещаха, че до 22.00 ч. днес вода в домовете на хората ще има.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама