Заради водната криза: Ще търсят вода от карстови пещери край Перник

13:00, 18 дек 19 / Политика 25 2326 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Правителствено отпусна 2,7 млн. лв. за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води в Перник. Така ще се гарантира доброто качество на питейната вода на жителите на града и околните населени места, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тези близо 3 млн. лв. са първата неотложна мярка за решаване на водната криза в Перник. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. Вчера и регионалното министерство отпусна на общината 2 млн. лв. от собствения си бюджет, с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“.

Регионалният министър Петя Аврамова обясни, че в тази кризисна ситуация отговорните институции ще предприемат всички действия – популярни и непопулярни, които могат да доведат до увеличение на притока в яз. „Студена“.

Заради това започват дейностите по авариен план, който предвижда да се осигури допълнителен приток на вода от карстови пещери в района. По предварителни разчети така ще може да се точат от 300 до 700 л/сек. вода. В бъдеще предстои изпълнение и на още едно мероприятие за търсене на повече приток – допълнителни сондажи.

Аврамова подчерта, че ремонтът на язовирната страна на яз. „Студена“ е извършен при спазване на целия технологичен процес и е категорична, че източване на язовира с цел ремонтни дейности не е извършвано.

Предстои през 2020 г. да бъде извършена и цялостна промяна на ВиК инфраструктурата в Перник, която ще струва 106 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама